Wat zijn additieven in de voeding? En zijn ze altijd slecht? Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn additieven in de voeding? En zijn ze altijd slecht? 151

E-nummers

Additieven in onze voeding, wat zijn dat eigenlijk? En zijn ze altijd slecht voor je gezondheid? Ook als je een gezond eetpatroon en leefstijl hanteert krijg je vaak te maken met additieven of ook wel E-nummers genoemd. We vinden ze terug in de meeste verpakte of industrieel verwerkte voedingsmiddelen. Al ben je nog zo bewust bezig met wat je eet, in de meeste gevallen kom je er niet onderuit.

Eng zou je denken, maar in veel gevallen hebben deze toevoegingen vaak ten onrechte een slechte naam. De toevoeging van additieven in ons voedsel is alleen toegestaan als dit bijdraagt aan een verbetering van ons eten. Ze mogen dus absoluut niet worden toegevoegd om bijvoorbeeld de slechte kwaliteit van bestanddelen te verbergen. Je kunt hierbij denken aan een aantrekkelijke kleur of smaak van het eten.

Additieven zorgen er tevens voor dat ons eten langer houdbaar is. Additieven worden onderworpen aan een zeer strenge controle en worden niet zomaar ingedeeld als E-nummer. De “E” betekent namelijk dat de stof is gecontroleerd door de EFSA. Deze organisatie is ook wel bekend als de Europese Autoriteit Voor Voedselveiligheid. Additieven in onze voeding zijn dus niet per definitie slecht voor ons, maar daarentegen hebben ze ook geen voedingswaarde.

De functie van additieven in ons eten

De toevoeging van additieven hebben wel degelijk een functie. Zo kunnen ze er voor zorgen dat de kleur en de smaak van voedsel niet wordt aangetast, producten langer houdbaar zijn of ze geven eten een bepaalde smaak. Deze toevoegingen dragen dus echt iets bij aan ons eten.

Als er geen additieven zouden worden toegevoegd aan ons voedsel, dan zou het eten zoals we dat nu kennen dus een hele andere smaakervaring teweeg brengen. Daarnaast zou ons eten maar enkele dagen houdbaar blijven en hebben we sneller te maken met bederf door bacteriën en schimmels.

Wanneer kunnen additieven wel schadelijk zijn voor de gezondheid?

Hoewel de E-nummers in onze voeding worden onderworpen aan een strenge keuring voordat ze worden toegevoegd aan ons eten, zijn er toch een aantal uitzonderingen waarbij additieven wel schade kunnen toebrengen aan onze gezondheid. Fenylketonurie is een stoornis in de stofwisseling waarbij sommige additieven niet door het lichaam verteert kunnen worden.

Mensen die lijden aan deze stoornis kunnen dus wel gezondheidsschade oplopen bij de inname van bepaalde E-nummers. Een voorbeeld hiervan is Aspartaam of ook wel E951 en E962 genoemd. Deze nummers bevatten namelijk aminozuren die het lichaam niet of nauwelijks kan verteren. Dit kan een beschadiging van de zenuwcellen tot gevolg hebben doordat het aminozuur Fenylalanine zich ophoopt in het vocht van het ruggenmerg. Additieven in het voedsel kunnen ook schadelijk zijn wanneer mensen een allergie hebben ontwikkeld voor sulfiet. E-nummers die zwaveldioxide en kaliumbisulfiet bevatten kunnen bij deze patiënten ernstige allergische reacties tot gevolg hebben.

Uiteraard gaat dit om uitzonderingen op de regel. Wanneer je niet lijdt aan één van de bovenstaande aandoeningen, is de inname van additieven en E-nummers volkomen veilig. Doordat deze toevoegingen in geringe mate worden toegevoegd aan ons voedsel is het vrijwel onmogelijk om teveel binnen te krijgen.

Zo worden additieven en E-nummers gemaakt

Additieven of E-nummers kunnen op een aantal manieren worden gemaakt. Een kleurstof als toevoeging in ons eten kan worden verkregen uit planten, maar ook uit dierlijke producten. Er bestaan zelfs additieven die worden gewonnen uit kalksteen, gesteente dus! Toch is het winnen van E-nummers vaak een kunstmatig proces. Dit heeft mede te maken met het feit dat dit vele malen goedkoper is dan het winnen van dierlijke en plantaardige additieven.

De verschillende soorten additieven in ons dagelijks eten

Er zijn heel veel verschillende E-nummers die kunnen worden toegevoegd aan het voedsel wat we dagelijks eten. Ze hebben allemaal een andere functie en zorgen ervoor dat ons eten langer houdbaar is, een mooie kleur heeft of dat het niet bederft door toedoen van bacteriën. Als je verpakt voedsel koopt in de supermarkt, heb je vast wel eens op het etiket gekeken. Hier zie je een opsomming van E-nummers en additieven. De meest voorkomende en bekendste additieven en hun functie, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Antioxidanten

Dit additief voorkomt dat ons eten veranderd van kleur of smaak zodra deze wordt blootgesteld aan zuurstof. Ze worden vaak toegevoegd aan vleessoorten of bijvoorbeeld gebak en sausjes.

Conserveermiddelen

Deze heb je vast wel eens op de achterkant van een verpakking zien staan. Dit E-nummer zorgt er namelijk voor dat ons eten langer houdbaar is. Ze worden toegevoegd aan heel veel soorten voedsel. Zonder conserveermiddelen is een pak bloem bijvoorbeeld maar een week houdbaar.

Emulgatoren

Deze additieven zijn eigenlijk de grote mengers. Ze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld vet en water gemengd kunnen worden tot één glad geheel. Denk hierbij maar eens aan roomijs of champignonsaus. Als er geen emulgatoren zouden worden toegevoegd wordt het eten van een ijsje een behoorlijke opgave.

Geur en smaakstoffen

Misschien is dit wel één van de bekendste additieven die we kennen. Zonder deze E-nummers zouden koekjes, chips en snoep heel anders smaken. Deze additieven hebben dus alleen een ondersteunende en technische functie om het product beter te maken, niet om slechte eigenschappen te verdoezelen.

Kleurstoffen

Heb je er wel eens over nagedacht hoe ingeblikt fruit eruit zou zien zonder de toevoeging van kleurstoffen? Niet zo aantrekkelijk inderdaad. Een additief zoals kleurstof verbetert en behoudt de kleur van ons eten zodat het er lekker uit blijft zien.

Zoetstoffen

Nog een bekend additief is de zoetstof. Dit E-nummer bevatten, anders als veel mensen denken, minder calorieën dan natuurlijke zoetstoffen. Uiteraard worden ze veel gebruikt in sinas, cola en andere koolzuurhoudende dranken. Maar, zoetstoffen worden ook toegevoegd in veel zuivelproducten zoals yoghurt of vla.

Additieven en E-nummers in een verantwoord leef en eetpatroon

Doordat deze toevoegingen in ons voedsel worden onderworpen aan een zeer strenge keuring, kun je er dus vanuit gaan dat het eten van additieven volkomen veilig is. Wel is het zo dat producten die veel additieven bevatten vaak niet voorkomen in de welbekende schijf van vijf. Het is misschien juist wel daarom dat veel mensen vooroordelen hebben over de additieven en E-nummers in ons voedsel. Vanuit onze gezondheid gezien is de inname van additieven dus niet schadelijk, mits mensen lijden aan PKU (Fenylketonurie) of overgevoelig zijn voor sulfiet.

Previous ArticleNext Article