Basisverzekering

zorgverzekeringDe basisverzekering is een wettelijke verplichte zorgverzekering voor iedere Nederlander en voor iedereen die in het buitenland woont maar in Nederland werkt. De basisverzekering is op  1 januari 2006 geïntroduceerd als opvolger van de ziektekostenverzekering. Waar er voorheen onderscheid was tussen een particuliere verzekering en een ziekenfondsverzekering is dit onderscheid met de basisverzekering komen te vervallen.

De inhoud van de basisverzekering is vergelijkbaar met het ziekenfondspakket. Aan dit wettelijk vastgelegde pakket kunnen verzekeraars op verschillende manieren invulling geven. De premie voor de basisverzekering wordt bepaald door de verzekeraars zelf, maar ze zijn wel verplicht om iedereen die zich voor de basisverzekering aanmeldt te accepteren. Uw gezondheidstoestand speelt hiermee dus geen rol.

Naast de basisverzekering kunt u een aanvullende verzekering afsluiten waarmee u zich verzekert tegen risico’s die u belangrijk vindt, zoals alternatieve geneeswijzen.