Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden voorkomen van ademstilstand. Er wordt van slaapapneu gesproken als de ademstilstand langer dan 10 seconden duurt. Als deze periodes langer duren kan dit ernstige gevolgen hebben, omdat het van invloed kan zijn op het zuurstofgehalte in de lichaamsweefsels. In sommige gevallen kan de ademhalingsstilstand zelfs oplopen tot 1 à 2 minuten en dat 100 tot 300 keer per nacht.

Iemand met slaapapneu kijkt nauwelijks op van zestig, tachtig keer bijna stikken per nacht. Keer op keer stokt zijn adem gedurende tien seconden of langer. Zelf heeft hij dat op zulke momenten niet in de gaten. Sterker nog, hij wordt er zelden wakker van. De negatieve effecten ervaart hij meestal overdag. Zonder goede nachtrust gaan mensen op termijn intellectueel minder functioneren. Ze worden slaperig, kunnen zich slecht concentreren en zijn sneller geïrriteerd.

In Nederland zijn méér dan 1 miljoen ernstige snurkers. Slechts een klein deel van de 1 miljoen ernstige snurkers heeft slaapapneu, de schattingen zitten rond de 5%. In Nederland zijn dus zo’n 50.000 mensen met slaapapneu. Slecht de helft hiervan is op de hoogte van de aandoening.

Er zijn een aantal factoren die een verband hebben met slaapapneu;
Mensen met overgewicht worden vaker in verband gebracht met slaapapneu. Factoren zoals een korte en dikke nek, grote amandelen, grote tong enz. kunnen de slaapapneu verder bevorderen. Slaap- en kalmeringsmiddelen, roken, alcohol kunnen slaapapneu verder bevorderen en het wordt dan ook afgeraden dit te gebruiken.

In de categorie Slaapapneu staan nieuwsberichten over slaapapneu, slapen, slaapstoornissen en snurken.