Mexicaanse griep

Mexicaanse griepDe Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als de Mexicaanse griep, wordt veroorzaakt door een nieuw griepvirus dat anders is dan al bekende menselijke griepvirussen. Het nieuwe virus was genoemd naar het land waar de uitbraak begon. Dit virus bevat delen van varkens-, vogel- en menselijke griepvirussen. De Mexicaanse griep is dus niet rechtstreeks van varkens afkomstig, het virus is wel in staat om zich van mens op mens te verspreiden.

Symptomen
De verschijnselen van de Mexicaanse griep lijken op gewone griep. Griep bij mensen is een snel optredende ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griep of influenzavirus. De ziekte kan van mild tot ernstig verlopen. De meest voorkomende symptomen van griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een droge hoest. Het hoesten kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na 2 tot 7 dagen. Er kan een longontsteking optreden met ernstige ademhalingsproblemen. Door griep kunnen al bestaande ziekten verergeren of ontregeld raken.
De berichten over de huidige Mexicaanse griep in mensen zijn niet eenduidig. Bij de zieken in de Verenigde Staten en Canada lijkt deze griep niet anders of ernstiger dan gewone griep. In Mexico worden er ook een aantal gevallen van ernstiger ziekten en doden gemeld.

Behandeling
Griep is een ziekte waarvoor over het algemeen geen behandeling nodig is. Maar omdat men wil voorkomen dat deze nieuwe virusvariant veel meer mensen gaat infecteren worden er antivirale middelen voorgeschreven. Deze middelen zorgen ervoor dat de patiënt minder virus uithoest dat weer andere mensen zou kunnen besmetten. Hiervoor wordt het middel oseltamivir (productnaam Tamiflu) gebruikt. Tevens worden antivirale middelen preventief voorgeschreven aan de nauwe contacten van een bevestigd geval.

Op de nieuwe site Grieppandemie.nl van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat alle informatie over het nieuwe griepvirus.

Nieuwsberichten over Mexicaanse griep – Nieuwe Influenza A (H1N1) – varkensgriep staan in de categorie Mexicaanse Griep.