Diabetes

diabetesSuikerziekte of diabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet genoeg insuline aanmaakt of de insuline verkeerd aanwendt. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd.

Insuline zorgt ervoor dat glucose de cellen kan binnendringen. De cellen zetten deze glucose om in energie. Bij suikerpatiënten dringt de glucose de cellen niet binnen. Ze stapelt zich op in het bloed zodat het lichaam een grote energiebron kwijtspeelt.

Suikerziekte komt frequent voor. Steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd. In ons land zijn er zo’n 850.000 mensen met diabetes ofwel suikerziekte. Er zijn twee types:

  • Type 1 of IDDM (Insuline Dependente Diabetes Mellitus) of juveniele diabetes dat 15 % van de diabetesgevallen vertegenwoordigt.
  • Type 2 of NIDDM (Non Insuline Dependente Diabetes Mellitus) of ouderdomsdiabetes dat 85 % van de gevallen omvat.

Symptomen bij diabetes kunnen zijn; extreme dorst, vaak moeten plassen, vermoeidheid, duizeligheid, wazig zicht en verzwakte spieren. Goede behandeling is nodig om ernstige complicaties als uitval van nieren, blindheid of vaatproblemen in voeten en benen (met als mogelijk gevolg amputaties) te vertragen.

Overzicht van de actuele nieuwsberichten over diabetes en suikerziekte staan in de categorie diabetes.