Nederlandse jongere loopt deur huisarts onnodig plat

zorgverlenerVan alle leeftijdsgroepen gaan Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar het meest naar de huisarts; 75 procent bracht het afgelopen jaar de dokter een bezoek. 35- tot 44-jarigen gingen met 58 procent het minst naar de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Neprofarm, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders.

Het merendeel (70 procent) van de jongeren gaat met alledaagse klachten naar de huisarts. Zo gaat een op de vijf met spier- of gewrichtsklachten en een zesde met vermoeidheidsklachten.

Top 5 klachten van jongeren bij huisartsbezoek

  1. Spier- of gewrichtspijn
  2. Hooikoorts/andere allergie
  3. Vermoeidheid
  4. Somberheid/lusteloosheid/neerslachtigheid
  5. Oorpijn

Voor hooikoorts of andere allergieën gaan jongeren twee tot drie keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter. Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm: ‘Hooikoorts komt meestal tot uiting rond de puberteit en is rond je twintigste levensjaar op zijn hoogtepunt. Omdat de jongeren nog niet eerder te maken hadden met hooikoortsklachten, hebben veel van hen blijkbaar de behoefte aan deskundig advies hoe ze de ongemakken het beste kunnen verhelpen.’

Meer dan helft Nederlanders probeert klacht eerst zelf op te lossen
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders bezoekt de huisarts om deskundig advies in te winnen, nadat zij eerst zelf probeerden om de klacht op te lossen. Bij de 25- tot 34-jarigen is dit aantal zelfs 64 procent, maar bij de 18- tot 24-jarigen is dit maar 42 procent. Zij gaan twee keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter voor een receptgeneesmiddel, maar bij de helft van hun bezoeken kregen ze geen recept mee.

43 procent van de jongeren naar huis gestuurd door huisarts
43 procent van de jongeren die met eenvoudige gezondheidsklachten bij de huisarts kwamen, werd naar huis gestuurd met het advies om even af te wachten of kreeg een zelfzorgadvies. Een goede zaak, want huisartsen voeden daarmee de jongeren als het ware op en kunnen dat zelfs nog vaker doen. Daarmee wordt de zelfredzaamheid op gezondheidsgebied groter. Mauritz: ‘Als je twijfelt over een alledaagse klacht, neem dan gerust contact op met de doktersassistente of stap eens binnen bij een apotheker, of drogisterij. Zij bezitten de kennis en zijn makkelijk benaderbaar, doordat je hier zonder afspraak terecht kunt. Of kijk eens op Zelfzorg.nl. Daardoor kun je onnodig doktersbezoek voorkomen.’

Over Neprofarm
Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Tot dit assortiment behoren zowel de reguliere zelfzorggeneesmiddelen als de homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen. Ook gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten én zelfzorgproducten die onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen vallen, worden door de leden van Neprofarm op de markt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.