Voedingscentrum lanceert Ja-Nee sticker voor de koelkast

Bewaar je eieren het beste in of buiten de koelkast? En tomaten, druiven en broccoli? Daarover bestaat nog weleens verwarring onder consumenten. Om voedsel langer goed te houden, heeft het Voedingscentrum de Ja-Nee Koelkaststicker ontwikkeld: een ‘reminder’ voor de juiste bewaarplek van 12 veelgebruikte producten. De 1.2 miljoen stickers zijn vanaf vandaag in heel Nederland gratis verkrijgbaar in 1.300 filialen van vijf landelijke supermarktketens.

De Ja-Nee Koelkaststicker, een variant op de bekende Ja-Nee Reclamesticker, is ontworpen om te plakken op de groentelade in de koelkast of op de koelkastdeur. Met de Ja-Nee Koelkaststicker kunnen consumenten bij het opbergen van hun boodschappen eenvoudig zien waar zij hun groente, fruit en eieren het beste kunnen bewaren. Door producten op de juiste manier te bewaren, blijven ze langer goed en zijn ze langer te gebruiken.

ja-nee koelkast sticker

De Ja-Nee Koelkaststickers zijn vanaf 9 november gratis af te halen op de groente- en fruitafdeling in supermarkten van Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Plus en Coop. De sticker is ook verkrijgbaar via de webshop van het Voedingscentrum.

De sticker helpt tegen verwarring
Uit een vragenlijst onder consumenten blijkt dat de meeste verwarring bestaat over de juiste bewaarplaats van de 12 afgebeelde producten op de sticker. Bijvoorbeeld of de tomaten nu wel of niet in de koelkast horen en waar je eieren het beste bewaart.

Appel 3 weken langer houdbaar
Er is veel winst te behalen door groente, fruit en eieren op een juiste manier te bewaren. Bijvoorbeeld door appels wél in de koelkast te bewaren, win je 3 weken houdbaarheid. Tomaat, paprika, aubergine en komkommer moeten juist niet in de koelkast. Deze vruchtgroenten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur van 4 graden worden bewaard, gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Dat geldt ook voor citroen, avocado en banaan. De sticker helpt consumenten met de juiste bewaarplek.

Meer tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum geeft Nederlanders tips om voedselverspilling te beperken: via informatie op de website, tools voor in de keuken zoals het Eetmaatje, sociale media en via partners. Na het eetmaatje is deze koelkaststicker het volgende praktische hulpmiddel voor in de keuken.
[Voedingscentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.