Wat is een gezonde bloeddruk en wat kun je eraan doen?

Gezonde bloeddruk - bloeddrukmeterUit onderzoek is gebleken dat veel mensen in Nederland rondlopen met een verhoogde bloeddruk. Vaak hebben een ongezonde levenswijze, ongezonde voeding en roken hiermee alles te maken. Maar wanneer hebben we het eigenlijk over een hoge bloeddruk? En als hoge bloeddruk mogelijk is, bestaat er dan ook lage bloeddruk? Hoe kom je er eigenlijk achter hoe het met je eigen bloeddruk zit?

Wat bedoelen we met bloeddruk?
Met bloeddruk, een ander woord hiervoor is tensie, bedoelen we de druk die van binnenuit door het bloed wordt uitgeoefend op de wand van aders en slagaders. Vlak bij het hart is de druk het hoogst in de slagaders, waar het bloed het lichaam in wordt gepompt.

Het meten van de bloeddruk
Meestal wordt voor het meten van de bloeddruk de bovenarm genomen. Hierin zitten middelgrote aders, niet te groot en niet te klein, een beetje gemiddeld dus. De bloeddruk is niet steeds even hoog. Op het moment dat het hart, en ook de slagaders, een samentrekking maken en het bloed wordt rondgepompt is de druk het hoogst. Deze druk noemen we systolische bloeddruk, ofwel de bovendruk. De druk is het laagst op het moment vlak voor de nieuwe hartslag. Deze laagste druk noemen we de diastolische bloeddruk, ofwel de onderdruk.

Hoe werkt het?
Voor het meten van de bloeddruk heb je een bloeddrukmeter nodig. Deze bestaan uit verschillende onderdelen: een band waarbinnen een opblaasbare ballon zit met een manometer. Deze band gaat om de bovenarm en met klittenband vastgezet.

Voor de meting wordt de ballon opgeblazen tot de druk zo hoog is dat er geen bloed door de bovenarmslagader loopt. De polsslag wordt gevoeld om dat moment te bepalen. Dan wordt de druk verminderd en er komt een beetje bloed door de armslagader, via een stethoscoop op de slagader is nu een geluid hoorbaar. De waarde die nu op de manometer staat is de bovendruk. Nu wordt de druk verminderd tot er geen geluid meer hoorbaar is in de slagader. Nu zie je de onderdruk op de manometer weergegeven.

Goed of fout
De ideale bloeddruk schommelt rond vaste waardes, afhankelijk van je leeftijd. Voor volwassenen ligt de optimale waarde ongeveer op 120 mm Hg bovendruk en 80 mm Hg onderdruk. Het gemiddelde ligt iets hoger en kan tot 140 mm Hg bovendruk en 90 mm Hg onderdruk komen. Liggen de waardes te laag, dan heb je een lage bloeddruk, ofwel hypotensie. Liggen de waardes te hoog, dan heb je te maken met een hoge bloeddruk, ofwel hypertensie.

Vaststellen
Het heeft weinig zin om de bloeddruk eenmalig te meten. Stress of inspanning kunnen invloed hebben. Om te bepalen of hypotensie of hypertensie bij je van toepassing is, zul je vaker de bloeddruk moeten meten. Zeker als het belangrijk is, om een of andere medische reden, om je bloeddruk vaak te meten kun je zelf een bloeddrukmeter kopen. Met een goede meting weet je precies of er maatregelen nodig zijn en zo ja, welke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.