Gevarieerde voeding belangrijk voor afweersysteem in darmen

DarmenHet afweersysteem in ons maagdarmstelsel moet goed in evenwicht zijn om enerzijds indringers op te ruimen, maar anderzijds de ‘goede’ bacteriën hun gang te laten gaan bij de vertering van ons voedsel. Bij het bewaren van deze balans blijkt vitamine A zeer belangrijk te zijn. Dat laat het promotieonderzoek van Gera Goverse zien. Een gevarieerd dieet met veel vitamines en vezels helpt deze balans in stand houden.

In het menselijk lichaam heeft het maagdarmstelsel de belangrijke taak om het voedsel te verteren en voedingsstoffen tot zich te nemen. Tegelijkertijd staat het maagdarmstelsel in direct contact met de buitenwereld (de inhoud van de darm), en dus met factoren uit de omgeving die mogelijk schadelijke componenten bevatten.

Ziekmakende bacteriën uitschakelen
Om het lichaam te beschermen tegen deze componenten speelt het afweersysteem van de darmen een grote rol bij het adequaat uitschakelen van pathogenen, zoals bacteriën die de mens ziek kunnen maken (als salmonella). De balans die het afweersysteem moet hanteren om tegelijkertijd tolerant te zijn tegen onschadelijke antigenen – denk aan de goede bacteriën in de darmen, die we nodig hebben bij het verwerken van ons voedsel – is een ingewikkeld en strak gereguleerd proces dat we nog niet volledig begrijpen.

Lees verder op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.