Griep neemt in hevigheid toe

Verkouden griepHet aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland neemt sterk toe. Gebaseerd op wekelijkse rapportages van symptomen door Nederlandse deelnemers aan de Grote Griepmeting, waren er in heel Nederland in week 3 van dit jaar zo’n 108.000 griepgevallen, en steeg afgelopen week dat aantal tot 158.000.

Tellen we alle weken bij elkaar op, dan mat de Grote Griepmeting sinds begin november vorig jaar in totaal al 960.000 griepgevallen. Dat aantal kan nog beduidend hoger zijn doordat zeer veel kinderen nu ziek thuis liggen en in verhouding maar weinigen van hen nu meedoen aan de meting. In ieder geval gaan we deze week door het miljoen griepgevallen voor dit winterseizoen. En zo te zien gaat de stijging nog door, dus de ellende is nog niet ten einde.

Het goede nieuws is dat het aantal 65-plussers met griep wat lijkt af te nemen. In deze groep werden door peilstations van huisartsen afgelopen weken veel complicaties in de vorm van longontsteking gediagnosticeerd. Bij de volwassenen stijgen de aantallen echter verder. Volwassen met thuiswonende jonge kinderen zijn vaker ziek dan alleenstaanden en huishoudens zonder thuiswonende kinderen. De komende weken zullen moeten uitwijzen of deze toenemende griepactiviteit ook weer zal overslaan op de 65-plussers.

Hoewel er in Europa al eerder sporadisch griep was, begon de echte griepepidemie dit seizoen in Nederland. Vervolgens begon de verspreiding in Engeland en Zweden, daarna Portugal en in de derde week van januari ook in Slovenië en Italië. Afgelopen week werd ook de rest van Europa overspoeld.
[De Grote GriepMeting]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.