Nieuwe behandeling duimartrose op komst

ReumaKnijpen, draaien en schrijven. Voor mensen met artrose in de duim zijn deze dagelijkse handelingen lastig en pijnlijk. Drs. Anne Spaans (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) ontvangt financiering van het Reumafonds voor het ontwikkelen van een nieuwe behandeling: het tijdelijk uit elkaar houden van het gewricht. Dat kraakbeen op die manier langdurig herstelt, bleek al uit het behandelen van knieartrose met deze gewrichtsdistractie.

Drs. Anne Spaans doet onderzoek naar gewrichtsdistractie bij duimartroseArtrose aan de basis van de duim (de ‘muis’) is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt. 36% van de Nederlanders boven de 55 jaar heeft er last van, vrouwen wat vaker dan mannen. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Duimbasisartrose geeft vaak een zeurende pijn onderaan de duim. Het zorgt ervoor dat mensen hun handen slechter kunnen gebruiken.

Bestaande behandelingen helpen niet altijd voldoende
Artsen behandelen duimbasisartrose meestal eerst met rust, spalken, pijnstilling en eventueel ontstekingsremmende injecties. Als dat onvoldoende helpt, zijn er verschillende operaties mogelijk. Soms wordt een stukje van het handwortelbeentje verwijderd of een kunstgewricht geplaatst. De resultaten van deze operaties zijn wisselend en hangen af van de leeftijd van de patiënt en de mate waarin de duim gebruikt wordt. Drs. Anne Spaans, orthopedisch chirurg in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis, legt uit waarom zij zoveel verwacht van de nieuwe behandeling die zij dankzij het Reumafonds kan onderzoeken.

Lees verder op de website van het Reumafonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.