Revalidatie na kanker: fysieke training geeft positief effect

Trainen tijdens en na kanker heeft een positief effect op de fysieke conditie en kwaliteit van leven. Dat blijkt uit de eerste,voorlopige resultaten van het onderzoeksprogramma “Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation” (A-CaRe) van verschillende instellingen, gecoördineerd door VUmc. Op 7 juli presenteren de onderzoekers de eerste resultaten.

Door adequate behandeling zijn er gelukkig steeds meer mensen die kanker overleven. Helaas heeft de meerderheid van de (ex-) kankerpatiënten tijdens de behandeling, en zelfs jaren na de behandeling, klachten zoals vermoeidheid, een verminderd fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven.

Om deze klachten te voorkomen of verminderen, ging in 2009 het onderzoeksprogramma “Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation” (A-CaRe) van start met als doel om passende revalidatieprogramma’s voor verschillende groepen kankerpatiënten te ontwikkelen, implementeren en evalueren.

Het klinisch onderzoeksprogramma van A-CaRe omvat vier grootschalige gerandomiseerde trials die de effecten van beweeg- en trainingsprogramma’s evalueren op vermoeidheid, fysiek functioneren en kwaliteit van leven:

  • voor patiënten na chemotherapie,
  • voor patiënten tijdens chemotherapie,
  • voor patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan,
  • en bij kinderen met kanker.

Dit onderzoeksprogramma wordt gecoördineerd vanuit het EMGO+-instituut van VU medisch centrum. Daarnaast zijn ook Antoni van Leeuwenhoek, het Academisch Medisch Centrum en het Máxima Medisch Centrum betrokken.

Maandag 7 juli 2014 vindt het slotsymposium van het klinisch onderzoek van A-CaRe plaats, waarin de voorlopige veelbelovende onderzoeksresultaten worden gepresenteerd. Meer informatie over het programma kunt u vinden op www.a-care.org .

A-CaRe wordt gefinancierd door Stichting Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes is een actie waarbij duizenden deelnemers, alleen of in een team, de legendarische berg Alped’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.
[VUmc]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.