Staatssecretaris Van Rijn neemt Richtlijnen Gezondere Sportkantines in ontvangst

Mensen willen vaak gewoon gezond eten. Thuis, maar ook in kantines. Als het aanbod in de kantine zichtbaar gezond is, wordt het makkelijker om ook daar een gezonde keuze te maken. Het Voedingscentrum heeft nu richtlijnen voor sportverenigingen ontwikkeld om de kantine te voorzien van een gezonder aanbod, die ook in andere kantines kunnen worden toegepast. Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum, heeft het eerste exemplaar van de Richtlijnen Gezondere Sportkantines overhandigd aan Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat horecagelegenheden bij sportaccommodaties niet mogen verleiden tot het eten van ongezonde snacks en snoep. Tegelijkertijd geeft een derde van de bezoekers van sportkantines aan dat het huidige assortiment meer uit minder gezonde dan gezonde producten bestaat; een vijfde geeft aan dat er (bijna) alleen maar minder gezonde producten in de sportkantine worden verkocht (bron: onderzoek ‘Gezonde kantine?’ door het MulierInstituut, 2013). De nieuwe richtlijnen voor gezondere sportkantines laten sportverenigingen zien dat zij via aanpassingen in het assortiment het bezoekers veel makkelijker kunnen maken om een gezondere keuze te maken. Zijn de gezondere producten goed zichtbaar, aantrekkelijk gepresenteerd en volop voorradig? Dan kiezen mensen die eerder. Deze inzichten zijn op basis van de inbreng van gedragspsychologen en voedingsexperts vastgelegd in de algemene Richtlijnen Gezondere Kantines. Zo wordt ook in kantines de gezondere keuze de gemakkelijke keuze.

Over de Richtlijnen Gezondere Kantines
Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen in opdracht van het ministerie van VWS samengesteld. In de Richtlijnen Gezondere Sportkantines zijn 3 niveaus gedefinieerd: Brons, Zilver en Goud. Hoe ‘edeler’ het metaal, hoe gezonder de uitstraling is van het zichtbare aanbod in de kantine. Niet alleen in de uitgestalde producten en in de automaten. Ook de menukaart, het prijsbord en andere uitingen dragen hier positief aan bij. Staatssecretaris Van Rijn nam de Richtlijnen Gezondere Sportkantines in ontvangst vlak voor de mannenfinale van het WK Hockey. De KNHB speelt een voortrekkersrol bij het gezonder maken van sportkantines. Er zijn al 150 sportkantines die willen gaan werken aan een gezonder kantine-aanbod.
Het Ministerie van VWS heeft het Convenant Gezond Gewicht in 2013 gevraagd het project De Gezonde Sportkantine te intensiveren. Deelnemende Convenantpartners zijn NOC*NSF en Koninklijke Horeca Nederland, aangevuld met het Voedingscentrum, MVV Nederland en de KNHB. De jarenlange kennis en ervaring met het gezonder maken van schoolkantines heeft het Voedingscentrum geholpen met het opstellen van deze richtlijnen en met het bieden van een stappenplan aan de sportverenigingen. Scholen kunnen dan ook een inspiratiebron vormen voor sportverenigingen.
[Voedingscentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.