Bewuste eter in verwarring over suiker en zoetstoffen

suikerklontjesOver suiker is veel te doen, vooral bij mensen die gezond willen leven. Het zou ongezond zijn, verslavend en je zou er dik van worden. Op internet circuleren tientallen blogs over de nadelen van suiker en met grote regelmaat verschijnen er artikelen en boeken over suiker en hoe je het uit je leven kan bannen. Niet altijd is duidelijk wie de bron is en hoe betrouwbaar deze is. Ook zoetstoffen worden onveilig genoemd. Dit alles kan leiden tot verwarring en angst bij bewuste eters. Zijn suiker en zoetstoffen nu slecht? Wat voor gevolgen heeft het voor je lichaam?

Het Voedingscentrum schept nu duidelijkheid met ‘De waarheid op tafel’. In een radiospot en op de website De waarheid op Tafel worden een aantal veelgehoorde stellingen over suiker en zoetstoffen beantwoord.

Stelling 1: ‘Ik denk dat gewone frisdrank gezonder is dan light-frisdrank’
Niet waar. Gewone frisdrank bevat veel suiker, waardoor je ongemerkt veel calorieën binnenkrijgt. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker. Als je op je gewicht wil letten kun je beter light-frisdrank drinken. Het beste is overigens water, dat is beter voor de tanden die door het zuur worden aangetast. Sommige mensen denken dat light-frisdrank onveilig is vanwege de zoetstoffen die erin zitten, maar die zorgen zijn onterecht. De zoetstoffen zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle veiligheidseisen. Er zijn geen negatieve effecten op mensen gevonden, zelfs niet bij langdurig gebruik en grote hoeveelheden.

Stelling 2: ‘Ik denk dat fruitsuikers in een appel gezonder zijn dan toegevoegde suikers’
Niet waar. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers. Suikers uit fruit en toegevoegde suikers (kristalsuiker of in producten zoals koekjes en snoep) bestaan allemaal uit de bestanddelen glucose, fructose of een mengsel daarvan. Alle soorten suiker worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt.
Andere vragen over suiker en zoetstoffen worden beantwoord op de De waarheid op Tafel – Suiker.

Hartig ook onder de loep
Op ‘De waarheid op tafel’ is ook een aantal stellingen opgenomen over het thema hartig: zout, smaakversterkers en aromastoffen. Op de website De waarheid op Tafel – Hartig worden veelgehoorde vragen over deze onderwerpen beantwoord. Zoals: ‘Ik denk dat de smaakversterker glutamaat (E621) slecht is voor me’, ‘Ik denk dat zeezout gezonder is dan keukenzout ‘ en ‘Als ik veel gezweet heb moet ik extra zout eten, denk ik.’

Over ‘De waarheid op tafel’
De campagne ‘De waarheid op tafel’ van het Voedingscentrum is in 2013 van start gegaan. Het Voedingscentrum wil mensen aan de hand van een aantal veelgehoorde stellingen aan het denken zetten over voeding. Internet staat vol met informatie over eten en iedereen lijkt zijn eigen waarheid te hebben. Soms is dat onschuldig, maar er circuleren ook veel verhalen over voeding die een te eenzijdig eetpatroon tot gevolg kunnen hebben. Maar hoe onderscheid je als leek de indianenverhalen van de correcte informatie? De website www.voedingscentrum.nl/dewaarheidoptafel biedt antwoord op vragen over bijvoorbeeld brood, vlees, gewicht, eten tijdens de zwangerschap en veilig eten. Ook kunnen bezoekers van de site hun eigen eetkwestie waar zij over twijfelen, indienen. Er worden doorlopend nieuwe thema’s toegevoegd. Bij de beantwoording van alle vragen baseert het Voedingscentrum zich op de wetenschappelijke consensus over het betreffende onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.