Voedingscentrum tikt vijf fabels over eieren af

eierenGekookt, beschilderd of verstopt in de tuin: een ei hoort er voor veel gezinnen bij met Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen veel hardnekkige fabels de ronde. Het Voedingscentrum geeft in het kader van de campagne ‘De waarheid op tafel’ uitsluitsel over 5 eierkwesties.

“Op social media, blogs, websites en fora is enorm veel informatie over voeding te vinden”, licht woordvoerder Roy van der Ploeg toe. “Maar die informatie is vaak tegenstrijdig, waardoor het voor consumenten soms moeilijk te achterhalen is hoe het nou precies zit. Is iedere dag een ei nu wel of niet gezond? Kun je veilig gerookte vis eten als je zwanger bent? Wat zijn gluten precies en zijn ze slecht voor me? Op de website De waarheid op tafel beantwoorden we deze vragen en geven we op een praktische manier uitleg. Zo willen we consumenten helpen in hun zoektocht naar informatie over gezonde voeding.”

Fabel: “Elke dag een ei eten is gezond”
Niet waar. Maar hierbij hoort wel direct een nuance: eieren bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Echter, in de eidooier zit ook cholesterol en verzadigd vet. Beide verhogen het cholesterolgehalte van je bloed. En dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet in je voeding verhoogt het cholesterolgehalte van je bloed meer dan het cholesterol in je voeding. Pas dus vooral op met voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals koekjes, snacks en vette kaas- en vleesvarianten. Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, vlees, ei en/of vleesvervangers. Het eten van drie eieren per week past in een gevarieerde voeding. Wil je meer eieren eten, eet dan minder vet vlees, kaas en leverproducten. Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 4 tot 5 stuks per week.

Fabel: ”Eieren bewaar je het beste buiten de koelkast”
Niet waar. Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. Het antwoord op de vraag waarom de eieren in de winkel niet gekoeld worden bewaard, vind je hier.

Fabel: “Eieren hebben geen effect op je cholesterolgehalte”
Niet waar. Eieren kunnen je cholesterolgehalte verhogen. Ze zijn namelijk rijk aan cholesterol en er zit verzadigd vet in. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Een hoog bloedcholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Deze fabels zijn in de vorm van stellingen terug te vinden op de website van het Voedingscentrum. Ook wordt daar uitleg gegeven over twee andere veelgehoorde stellingen over eieren: “Ik denk dat biologische eieren even gezond zijn als scharreleieren” en “Als ik vlees vervang door een ei, krijg ik volgens mij voldoende voedingsstoffen binnen”.

Over de Waarheid op Tafel
In oktober 2013 ging de campagne ‘De waarheid op tafel’ van het Voedingscentrum van start. Op de website www.voedingscentrum.nl/dewaarheidoptafel worden veelgehoorde vragen over eten en drinken, gezondheid, gewicht en veilig eten beantwoord. Naast stellingen over eieren is de site nu ook uitgebreid met stellingen over zwangerschap en voeding en voedselverspilling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.