Gezond voedingsbeleid in de kinderopvang

gezonde appelOp naar een goed voedingsbeleid in de kinderopvang
Kinderopvangorganisaties hebben behoefte aan hulpmiddelen voor het maken van een gezond voedingsbeleid. Verder leven nog altijd enkele misverstanden over voeding. Dat waren de belangrijkste conclusies van het Voedingscentrum na een rondgang langs kinderopvangorganisaties. Daarom heeft het Voedingscentrum onder andere de folder ‘OEPS!’ ontwikkeld en deze naar 4.000 kinderopvangorganisaties gestuurd.

De focus van de folder ligt op drie minder gezonde keuzes die in de kinderopvang regelmatig voorkomen: (smeer)leverworst, smeerkaas en diksap. Verder hebben de 4.000 organisaties een voorbeeld voedingsbeleid gekregen. Daarin staat alles over gezonde keuzes in het voedingsaanbod. Dit beleid kan in zijn geheel of gedeeltelijk worden overgenomen. De materialen zijn voorgelegd bij verschillende kinderopvangcentra. Ze werden enthousiast ontvangen.

Veranderen in 3 stappen
Om de kinderopvang nog beter van dienst te zijn, is er ook een nieuwe website gemaakt. Op www.voedingscentrum.nl/kinderopvang staat hoe de kinderopvang in 3 stappen komt tot een goed voedingsbeleid. En er staan nog veel meer hulpmiddelen. Zo is het voorbeeld voedingsbeleid te downloaden. Er zijn voorbeeldbrieven voor ouders, medewerkers en de oudercommissie. Handige en leuke stukjes voor op de website of in de nieuwsbrief helpen mee om het beleid te communiceren en om ouders te betrekken. Ook is er achtergrondinformatie te vinden, bijvoorbeeld de do’s and don’ts in de kinderopvang en tips voor de eetopvoeding.

Waarom is een gezond aanbod zo belangrijk?
In de eerste vijf jaar ontwikkelen kinderen eetgewoonten, en die gewoonten kunnen een basis vormen voor toekomstige eetpatronen. Omdat kinderen een belangrijk deel van hun dagelijkse voeding in de kinderopvang krijgen, ligt daar een belangrijke verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.