Vermijd vakantiestress

zonnebrilAf en toe wat rust nemen is goed voor je. Zo is ook vakantie goed voor je gezondheid. Toch ligt er gevaar op de loer: vakantiestress. In dit artikel lees je wat het is en wat je er tegen kunt doen.

Wat is vakantiestress?
Vakantiestress is stress vóór, tijdens of na een vakantie. Stress is volgens Wikipedia een spanning die optreedt als reactie op externe prikkels. Deze spanning kan weer allerlei andere reacties uitlokken, zoals hartkloppingen, paniekaanvallen, spierpijn en hoofdpijn. Vakantiestress treedt vaak op wanneer er op het laatste moment nog te veel moet gebeuren, wanneer het lichaam zich plotseling moet aanpassen aan een nieuwe omgeving of wanneer er sprake is van ruzie tussen reisgenoten.

Uitgerust
Vaak gaan mensen niet uitgerust op vakantie. Dat klinkt vreemd, maar het is wel belangrijk dat je niet oververmoeid op reis gaat. Een kleine tegenslag (file, hotel volgeboekt, vlucht vertraging) doet dan meer met je fysieke en geestelijke gesteldheid dan wanneer je uitgerust op vakantie gaat. Vertrek dus niet wanneer je net twaalf uur gewerkt hebt om alles nog op tijd af te hebben. Houd bijvoorbeeld een dagje of een weekend vrij voordat je daadwerkelijke op vakantie gaat.

Probeer ook tijdens de reis uitgerust te blijven. Ga je met de auto, rust dan om de twee uur en strek je benen regelmatig. Ga je met het vliegtuig? Probeer ook gewoon te slapen de nacht voor je vertrek, ook al ga je er van uit dat je in het vliegtuig kan blijven slapen. Probeer tijdens lange vluchten ook af en toe op te staan en je benen te strekken of wat te lopen, dat is goed voor de bloedsomloop. Vlieg je ’s nachts of heel vroeg in de ochtend en woon je ver van het vliegveld? Overweeg dan om de nacht ervoor al in de buurt van het vliegveld te zijn. Overnacht bijvoorbeeld in een hotel op Schiphol zodat je geen risico’s loopt tijdens de reis naar het vliegveld. Zo loop je minder kans op spanning of stress vanwege file, omleidingen of andere problemen.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding kan ook veel stress wegnemen. Bijna iedereen moet op het laatst toch nog wat dingen regelen of is aan het twijfelen of het wel geregeld is. Begin dus ruim op tijd en maak een checklist:

  • Zijn de paspoorten/rijbewijzen nog geldig?
  • Zijn de verzekeringen in orde?
  • Wie houdt het huis, de huisdieren, de planten in de gaten?
  • Heb ik nog genoeg medicijnen, lenzen?
  • Etc.

Leg je neer bij tegenslag
Tegenslag hoort bij het leven, ook op vakantie. Over veel dingen hebben we nu eenmaal geen controle. Ga er van uit dat er een aantal momenten iets niet helemaal goed zal gaan en leg je daarbij neer.

Maak afspraken
We zijn niet allemaal gewend om lang met een specifiek persoon door te brengen. Hoe vaak zit je nou met je vriend of vriendin tien uur achter elkaar in een auto? Bespreek voor je vakantie met je reisgenoot wat je van elkaar en van de vakantie verwacht. Wil je iedere dag naar het museum, ben je van plan om maar vier uur achter het stuur te zitten, hou je er van om af en toe alleen te zijn? Bespreek dit zodat je niet voor verrassingen te staan.

Aanpassen
Je lichaam staat bloot aan allerlei prikkels. Door de plotselinge verandering van omgeving is het bijvoorbeeld veel warmer en moet je eraan wennen doordat je niet thuis maar in een tent of hotel in het buitenland moet slapen. Laat je lichaam rustig aanpassen en ga er niet direct op uit.

Merk je dat je toch wat spanning begint te voelen? Neem op tijd wat rust, drink veel water en pas je aan aan het leven op je bestemming. Je vakantie goed en tijdig regelen, maakt het veel gemakkelijker om te kunnen genieten. Want dat is waar vakanties voor zijn: even heerlijk weg van alle stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.