Nederlander onbekend met restitutiepolis

ONVZ ZorgverzekeraarNederlanders weten niet dat er twee verschillende typen zorgverzekeringen bestaan. Zestig procent is niet op de hoogte van het bestaan van zogenoemde naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Drie op de vier ondervraagden weten niet dat er verzekeraars zijn die ook in 2014 vrije keuze van arts en ziekenhuis blijven garanderen.

Vooral jongeren weten niet van het bestaan van verschillende typen zorgverzekeringen. 82 procent van de 18 tot 24-jarigen weet niet dat er naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen bestaan, tegenover 56 procent van de 65-plussers. Motivaction ondervroeg in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar ruim duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de ondervraagden weet bovendien niet welk type zorgverzekering ze zelf hebben. Van de jongeren moet 84 procent het antwoord op die vraag schuldig blijven. Bij 65-plussers is dat 49 procent.

De naturaverzekering en de restitutieverzekering bestaan sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel, zeven jaar geleden. Naturaverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners. Wanneer verzekerden niet naar een zorgverlener gaan met wie de verzekeraar een contract heeft, moet de verzekerde een deel van de kosten zelf betalen. Dat deel kan oplopen tot veertig procent. Restitutieverzekeraars bieden verzekerden daarentegen de vrijheid om zelf hun arts en ziekenhuis te kiezen.

De verschillen tussen beide typen zorgverzekeringen worden vanaf komend jaar groter. Verzekerden met een naturaverzekering kunnen bij een beperkt aantal artsen en ziekenhuizen terecht. Dat de keuzevrijheid van verzekerden met een naturapolis wordt ingeperkt, is bij 78 procent van de ondervraagden niet bekend. 77 procent van de Nederlanders weet niet dat er zorgverzekeraars zijn die keuzevrijheid ook komend jaar blijven garanderen. Ouderen (31 procent) zijn daarvan beter op de hoogte dan 18 tot 44-jarigen (20 procent).

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1035 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 75 jaar.
[ONVZ Zorgverzekeraar]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.