Meten is weten, het nut van een analyseweegschaal

Analyseweegschaal SoehnleZoals vrijwel iedereen weet is overgewicht ongezond voor het lichaam. Maar er zijn veel meer zaken die invloed op de gezondheid van het lichaam hebben dan alleen het gewicht. Toch kan het niet vaak genoeg benadrukt worden dat het zeer verstandig is om de verhouding tussen uw lengte en gewicht in de gaten te houden. Verschillende wetenschappelijke rapporten tonen namelijk aan dat mensen met overgewicht meer kans hebben op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten en een hoge bloeddruk. Overigens kan ondergewicht ook een serieuze aanslag op uw gezondheid zijn.

Meer dan het BMI
De verhouding tussen lichaamslengte en gewicht kan worden uitgedrukt in een Body Mass Index (BMI) cijfer. Volgens het Voedingscentrum bevindt een gezond BMI zich tussen de 18,5 en 25. Toch kan iemand met gezond BMI een relatief hoge of lage vetmassa hebben wat ongezond kan zijn. De hoeveelheid lichaamsvet en de plaats waar het vet zich in het lichaam opslaat zijn belangrijke indicatoren om de kans op diabetes en hart- en vaatziekten in kaart te brengen. Een normale personenweegschaal meet alleen het lichaamsgewicht maar tegenwoordige bestaan er ook analyseweegschalen die in staat zijn een uitgebreidere gewichtsanalyse te maken. Een analyseweegschaal is bijvoorbeeld in staat om naast het gewicht ook het vet- spier- en vochtpercentage te meten.

Voor de gemiddelde man wordt een vetpercentage tussen de 10 en 20 procent als gezond beschouwd en voor de gemiddelde vrouw ligt dit percentage tussen de 20 en 30 procent.

Hoe werkt het?
De meeste weegschalen met analysemogelijkheden maken gebruik van bio impedantie analyse (BIA).
Bij deze methode wordt binnen enkele seconden door middel van een niet voelbare, ongevaarlijke zwakke stroom door het lichaam gestuurd. Doordat spierweefsel en water een goed elektrisch geleidingsvermogen hebben en botten en vetweefsel een klein geleidingsvermogen kan worden bepaald waar het lichaam uit is opgebouwd.

Nauwkeurigheid
Bij personenweegschalen voor thuisgebruik die gebruik maken van bio impedantie gaat het stroompje van de ene voet naar de andere voet met als gevolg dan voornamelijk het onderlichaam wordt gemeten en in veel mindere maten het bovenlichaam. Uit een onderzoek van de consumentenbond uit 2012 bleek dat de meeste analyseweegschalen voor thuisgebruik een afwijking van ongeveer 6% op het vetpercentage hadden ten opzichte van een professioneel meetapparaat. Een analyseweegschaal geeft dus een goede indicatie maar is niet als 100% nauwkeurig te beschouwen.

Tips voor het gebruik van een analyseweegschaal
Weeg u zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstap van de dag na een bezoek aan de WC, met een nuchtere maag en zonder kleding om resultaten goed met elkaar te kunnen vergelijken.
De berekening van het vetpercentage is alleen mogelijk met blote voeten en geadviseerd wordt om de voetzolen eventueel licht te bevochtigen om geleiding van het stroompje te bevorderen.
Wacht na het opstaan ongeveer een kwartier zodat het lichaamsvocht zich goed door het lichaam kan verdelen.

Er zijn verschillende winkels en webshops die analyseweegschalen van verschillende merken verkopen. Dit artikel is opgesteld in samenwerking met weegschaalwereld.nl die een uitgebreid assortiment weegschalen aanbieden van het Duitse kwaliteitsmerk Soehnle aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.