Slim medicijnpotje helpt reumapatiënt

CapsuleHet Reumafonds besteedt dit jaar in totaal 5,3 miljoen euro aan nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Eén van de gehonoreerde projecten is de studie van apotheker dr. Bart van den Bemt (Sint Maartenskliniek, Nijmegen) die onderzoekt of reumapatiënten hun medicijnen beter innemen als ze gebruikmaken van een speciaal pillendoosje.

In het potje zit een microchip die registreert wanneer het potje open en dicht wordt gedraaid. Dr. Bart van den Bemt: “Die meetresultaten worden met de patiënt besproken, waarbij er in het gesprek ruimte is om te praten over noodzaak, zorgen en praktische barrières rondom het geneesmiddelgebruik.”

Maar 30-80% van alle mensen met reumatoïde artritis slikken hun geneesmiddelen volgens voorschrift van de arts. Een groot deel van hen is niet therapietrouw omdat ze onder andere bang zijn voor de bijwerkingen of om verslaafd te raken. Of omdat zij het nut van de behandeling niet inzien.

Dit is niet goed voor de ziekte en bovendien moeten er hierdoor uiteindelijk vaker duurdere medicijnen worden voorgeschreven om de ziekte toch onder controle te krijgen. Van den Bemt: “Wat ik wil bereiken met dit onderzoek is allereerst een snellere afname van de ziekte-activiteit. Daarnaast een afname van het gebruik van dure anti-TNF middelen (biologicals). Ik denk dat dit met het speciale medicijnpotje mogelijk is.”
[Reumafonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.