Meer invloed voor borstkankerpatiënt

borstkankerB-force laat de patiënt zelf aan het woord over de borstkankerzorg
1 mei 2013: Borstkankervereniging Nederland (BVN) werkt nu ruim 100 dagen met B-force, een uniek instrument dat onder borstkankerpatiënten rechtstreeks peilt hoe zij over een bepaald aspect van de borstkankerzorg denken en wat hun ervaring is. Met opmerkelijke resultaten waarop BVN direct actie onderneemt.

100 dagen B-force
B-force stelt borstkankerpatiënten en erfelijk belasten concrete vragen over onderzoek, behandeling en leven met borstkanker. Kort, krachtig en eenvoudig online te beantwoorden. Vragen worden nu binnen drie dagen door ruim 1000 mensen beantwoord en BVN neemt op basis van de uitkomsten gepaste actie.
B-force is nu 100 dagen operationeel en zorgt voor opmerkelijke uitkomsten en inzichten over de borstkankerzorg.

Resultaten tot nu toe
Tijdens de eerste 100 dagen B-force zijn 15 vragen gesteld, die nieuwe inzichten hebben opgeleverd. Bijvoorbeeld:

  • 39% van de patiënten geeft de borstkankerzorg in Nederland een 8. 5% geeft zelfs een 10. Van de 60% die vindt dat de zorg beter kan, vindt bijna een kwart dat nazorg het belangrijkste verbeterpunt is.
  • Naast overleven en beter worden, bepalen vooral het energieniveau (73,3%) en het psychisch welbevinden (71,7%) na de behandeling of (ex-)patiënten de behandeling geslaagd achten. Voor 46,2% is het uiterlijk van het bovenlichaam bepalend.
  • Reistijd wordt vaak gebruikt als argument tegen concentratie van zorg in gespecialiseerde ziekenhuizen. Een ruime meerderheid is echter bereid een uur te reizen voor gespecialiseerde zorg, als de zorg daar aantoonbaar het beste is.

Acties naar aanleiding van uitkomsten
De uitkomsten op B-force vragen leiden altijd tot actie van BVN. Zo is de vragenlijst die iedere nieuwe borstkankerpatiënt via het ziekenhuis krijgt voorgelegd, verbeterd. Ook ontwikkelt BVN nieuw voorlichtingsmateriaal over nazorg. En schreven we een protestbrief aan de Minister van VW&S over een voorgenomen bezuinigingsmaatregel bij hormoontherapie, die voor patiënten erg belastend blijkt. Het BVN standpunt over concentratie van borstkankerzorg op basis van de uitkomsten komt volgende week op www.borstkanker.nl

Over B-force
BVN beoogt het komende jaar met B-force een veelvoud van 1000 antwoorden binnen te halen op iedere vraag, zodat de stem van de patiënt echt gehoord kan worden. B-force is mede gefinancierd door Stichting Pink Ribbon.
[BVN]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.