eHealth kan gezondheidszorg jaarlijks 400 miljoen euro besparen

zorg ehealthApps, websites en videobellen geven patiënt controle over eigen gezondheid
eHealth kan de gezondheidszorg jaarlijks 400 miljoen euro besparen. De economische impuls door de inzet van ICT kan per jaar oplopen tot 1 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van NYFER, in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar. Zorg kan niet alleen efficiënter, maar vooral ook patiëntvriendelijker. Apps, online hulpprogramma’s en videocommunicatie stellen patiënten in staat zelf meer regie over hun gezondheid te voeren.

eHealth kan ‘een omwenteling in de zorg’ betekenen, stelt NYFER in zijn rapport ‘Gezond Online’. Volgens het economisch onderzoeksbureau kan ICT onder andere helpen het aantal fouten bij medicatieverstrekking terug te dringen en onnodige en dubbele handelingen en bezoeken aan artsen voorkomen. Zo leidt telemonitoring bij hartfalen tot 25 procent minder ziekenhuisopnames en ook tot minder bezoeken aan de spoedeisende hulp. De totale besparing kan oplopen tot 400 miljoen euro per jaar.

Economische groei
ICT-oplossingen kunnen ook helpen personeelstekorten in de zorg te beperken. Om aan de toenemende vraag naar zorg te voldoen, moet in 2040 22 procent van de beroepsbevolking in de zorg werken (nu is dat 13 procent). ICT stelt zorgverleners in staat meer patiënten te helpen. De vraag naar werknemers in de zorg neemt daardoor minder snel toe, zodat de druk op andere sectoren waar de komende jaren personeelstekorten ontstaan, afneemt. De economische impuls die dat teweegbrengt, loopt op tot 1 miljard euro per jaar.

Uit het rapport blijkt ook dat patiënten zich dankzij ICT-oplossingen veiliger voelen en minder onzeker zijn. “eHealth kan bijdragen aan betere én goedkopere zorg”, zegt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. “De regie over gezondheid en zorg verschuift naar degene die daar het grootste belang bij heeft: de patiënt. Door bijvoorbeeld apps, online hulpprogramma’s en videoverbindingen krijgt die steeds meer mogelijkheden om zijn eigen gezondheid te bewaken en te managen.”

Voortrekkersrol
ONVZ Zorgverzekeraar speelt een voortrekkersrol op gebied van inzet van ICT. Zo was ONVZ de eerste zorgverzekeraar die online fysiotherapie vergoedt. Ook is ONVZ preferred partner van Pazio, een gezondheidsportaal waar zorgtoepassingen voor patiënten, zorgverleners en onderzoekers zijn samengebracht. Patiënten kunnen afspraken maken, nagaan hoe zorg is verzekerd en gebruikte zorg declareren. ONVZ bekijkt nu samen met VvAA, de ledenorganisatie van (para-)medisch professionals, hoe de kwaliteit van apps kan worden bepaald en welke voor vergoeding in aanmerking komen.
[ONVZ Zorgverzekeraar]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.