Suikerhoudende frisdranken in de ban

FrisdrankEr zijn steeds meer frisdranken met minder suiker verkrijgbaar. Ook in reclames zie je vaker frisdrank met weinig calorieën. Dat is een goede ontwikkeling, want door het drinken van suikerhoudende frisdranken krijg je al snel te veel energie binnen. Aldus het Voedingscentrum.

Uit eerder onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat suiker in reguliere frisdranken kinderen zwaarder maakt. Kinderen tussen de 7 en 18 jaar krijgen per dag gemiddeld bijna 130 calorieën binnen uit frisdranken, vruchtensappen en vruchtendranken.

40 suikerklontjes verschil
Kinderen die water gaan drinken in plaats van suikerhoudende frisdrank of vruchtendrank, krijgen elke week bijna 40 klontjes suiker minder binnen. Gemiddeld scheelt dat 90 calorieën per dag, die ze kunnen gebruiken om energie uit producten met meer goede voedingsstoffen te halen.

Focus op minder suiker
Het is een trend dat producenten steeds minder suiker in frisdranken stoppen. Deze nieuwe generatie frisdranken bevatten vaak minder calorieën, doordat er geen suiker maar bijvoorbeeld de zoetstof Stevia aan is toegevoegd. Het is daarom gezonder dan de reguliere suikerhoudende frisdrank. Los daarvan blijft water de gezondste keuze.

Ook frisdrankgigant Coca Cola zet een stap door te onderkennen dat er een verband is tussen suikerhoudende frisdranken en overgewicht. Daarnaast gaan ze zich meer richten op de verkoop van frisdranken met weinig of geen calorieën.

Volgende stappen
Het Voedingscentrum moedigt het gebruik van minder suiker in frisdranken aan. “Het is een goede stap om overgewicht tegen te gaan”, aldus Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum.

“Maar niet alleen de samenstelling van frisdranken kan beter. We verwachten daarnaast dat Coca Cola geen reclame meer zal maken rondom suikerhoudende frisdranken. Belangrijk is dan ook dat ze het aanbod van de suikerhoudende frisdranken in winkels verminderen. Dat kan extra gezondheidswinst betekenen; niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen.”
[Voedingscentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.