Gezonde voeding geeft hogere kans op zwangerschap bij ivf

zwangere vrouwVrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die een gezonde voeding gebruiken ten tijde van hun ivf-behandeling, hebben een tot 60% hogere kans op een zwangerschap na ivf. Promovendus John Twigt onderzocht de invloed van voeding op het verloop van de vruchtbaarheidsbehandeling, en dan met name de voeding van de vrouw. Twigt promoveert op vrijdag 22 februari.

Voeding, maar ook andere leefstijlfactoren zoals roken en overgewicht, hebben invloed op de algemene gezondheid. Eerder onderzoek heeft laten zien dat leefstijlfactoren ook van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid. Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre de voeding invloed heeft op de vruchtbaarheidsbehandeling, bijvoorbeeld de ivf-behandeling. In zijn onderzoek laat John Twigt, wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC, zien dat vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die een gezonde voeding gebruiken en een ivf-behandeling ondergaan een tot wel 60% hogere kans op zwangerschap hebben na de ivf-behandeling.

De genoemde gezonde voeding bestaat uit een dieetpatroon met veel volkorenproducten en fruit. Margarine is ook onderdeel van dit dieetpatroon, maar een gevolg van het prominente karakter van volkorenproducten in dit dieet. Het dieetpatroon kent verder een lage consumptie van snacks en verwerkte graanproducten.

Lees verder op de website van het Erasmus MC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.