Explosie tanderosie veroorzaakt gezondheidsproblemen

Tanden flossenTanderosie vormt een steeds grotere bedreiging voor het gezonde gebit. Volgens Rob Barnasconi, tandarts en voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), komt dit probleem voornamelijk door de veranderde voedingsgewoonten.

“Er worden vaker en meer fris- en sportdranken gedronken die vanwege de aanwezige zuren desastreus zijn voor de mondgezondheid. De schade in het gebit stapelt zich op en zorgt voor pijn en het slecht functioneren van het gebit. Niet alleen de fysieke gezondheid is in gevaar, ook de gevolgen voor het psychische en sociale welbevinden zijn aanzienlijk.”

Tanderosie is een serieus probleem. Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur (bijvoorbeeld bij regelmatig overgeven zoals bij anorexia en boulimia). Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het tandglazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. “Met betere voorlichting kan veel tandenleed worden voorkomen”, zegt Rob Barnasconi. “Frisdranken en vruchtensappen zijn vaak de grote boosdoener bij tanderosie.

In veel van deze dranken zitten namelijk ‘verborgen’ zuren. De toegevoegde suiker of zoetstof zorgt ervoor dat de hoge zuurdosis eigenlijk niet opvalt. Het kan dus onbewust bijdragen aan het oplossen van tanden en kiezen. Het is dan ook aan te raden om deze dranken zoveel mogelijk te vervangen door water en melk, of gewone thee zonder suiker. En naast deze zuren in dranken, slijt je gebit ook door zuren uit eten en snoepgoed.”

Lees verder op de website van het NMT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.