Miljoen dollar voor onderzoek naar behandeling van diabetes

geld1 miljoen dollar voor onderzoek naar ‘haaienkooi’ voor eilandjes van Langerhans
JDRF heeft een bedrag van 1,05 miljoen dollar ter beschikking gesteld aan dr. Aart van Apeldoorn van het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente. Het doel is om een technologie te ontwikkelen waarmee de zogenaamde ‘eilandjes van Langerhans’ ingekapseld kunnen worden, zodat ze op een veilige manier kunnen worden geïmplanteerd bij mensen met Type 1 Diabetes (T1D). De grant van JDRF is onderdeel van het Encapsulation Consortium met een totale JDRF-funding van 8,7 miljoen dollar over drie jaar. In totaal zijn hierbij 9 wetenschappers uit Amerika, Canada, Engeland, België en Nederland betrokken.

Belangrijke stap naar betere behandeling
Maarten de Groot, voorzitter van Stichting JDRF Nederland, is enthousiast over het Encapsulation Programma van JDRF, één van de 5 prioriteiten van JDRF. “Het onderzoek van Dr. Van Apeldoorn is gericht op de ontwikkeling van een immuun beschermend implantaat. Die werkt als een ‘haaienkooi’ om de eilandjes van Langerhans te beschermen tegen aanvallen van het immuunsysteem. Als het onderzoek slaagt zijn we in staat om mensen met T1D op een veilige manier voor langere tijd onafhankelijk te maken van extra insulinetoediening. Wij zijn trots dat de Nederlandse wetenschap hier zo’n belangrijke bijdrage aan kan leveren.”

Eén donor voor één patiënt
Dr. Aart van Apeldoorn over zijn onderzoek: “Eén donor voor één patiënt, dat is ons motto. Op dit moment zijn er veel donoren nodig om 1 patiënt te kunnen helpen. En vooral aan pancreasdonoren is een groot tekort. Met het onderzoek dat we nu door deze grant kunnen uitvoeren komt dat doel een stuk dichterbij. Bovendien stelt JDRF ons in staat direct mee te draaien met de top in de wereld als het om T1D onderzoek gaat.”
[JDRF]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.