Mondbeugel effectief bij obstructief slaapapneu

slaaptekortVeel mensen zijn chronisch moe doordat zij slecht slapen door slaapapneu. Michiel Doff, kaakchirurg in opleiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen, onderzocht de effecten van het ’s nachts dragen van een mondbeugel. Meer dan de helft van de mensen met milde of matige slaapapneu had een aanzienlijke verbetering van de klachten nadat zij twee jaar met een mondbeugel hadden geslapen.

De mondbeugel houdt de onderkaak tijdens het slapen naar voren. Dat voorkomt dat de onderkaak en tong naar achteren zakken en de luchttoevoer ter hoogte van de keel geblokkeerd raakt. Doff promoveert op 28 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Verder bleek uit het onderzoek van Doff dat langdurig gebruik van een mondbeugel de stand en positie van de tanden en kiezen iets kan veranderen. “Het is daarom belangrijk dat de mondbeugel wordt gemaakt door een tandarts die geschoold is in tandheelkundige slaapgeneeskunde,” aldus Doff. “Ook is regelmatige controle nodig van het gebit en van het effect van de behandeling.”

Slaapapneu
Mensen met slaapapneu snurken veel en hebben last van afsluiting van de bovenste luchtwegen. Hierdoor treden herhaaldelijk ademstilstanden op. Bij meer dan vijf ademstilstanden per uur slaap is sprake van obstructief slaapapneu. Met slaaponderzoek wordt de ernst van slaapapneu bepaald. Mensen met ernstige slaapapneu krijgen veelal tijdens het slapen een masker op dat zorgt voor positieve drukbeademing. Dit is echter belastend en kan leiden tot verminderde therapietrouw.

Slecht slapen
Ongeveer 5 procent van de mannen en een iets lager percentage vrouwen in Nederland heeft last van slaapapneu. Zij slapen slecht doordat ze vaak meerdere keren per nacht met een schok wakker worden door ademstilstand. Overdag zijn ze vaak erg slaperig en prikkelbaar. Obstructief slaapapneu geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Lees verder op de website van het UMCG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.