Aantal rokers in Nederland neemt weer toe

SigarettenVoor het eerst sinds lange tijd neemt het aantal rokers in Nederland weer met honderdduizenden toe. Rookte in 2011 nog gemiddeld 25% van de Nederlanders boven de 18 jaar, als de tendens zich in 2012 doorzet komt het percentage eind dit jaar uit op ruim 26%. Een procentpunt vertaalt zich naar ongeveer 170.000 rokers. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten, dat TNS NIPO jaarlijks in opdracht van STIVORO uitvoert onder zo’n 18.000 mensen.

Meer rokers
In 2011 hadden we nog het laagste percentage rokers ooit in Nederland, namelijk 25%. Dat was zo laag geworden door de invoering van de vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma’s vanuit de basiszorgverzekering in combinatie met een campagne door STIVORO. In 2011 waren hierdoor honderdduizenden mensen gestopt met roken. Het lijkt erop dat veel van deze mensen inmiddels weer zijn gaan roken. Sinds 2012 is de vergoeding weer uit het basispakket verdwenen en mogen er geen campagnes meer worden gevoerd. Het gemiddelde voorlopige cijfer voor 2012 komt uit op 25,7%. Als die tendens ook in het vierde kwartaal doorzet komt het gemiddelde cijfer over 2012 uit op 26,2%.

Toename door afbraak tabaksbeleid
“Fantastische resultaten door jarenlange inspanningen door middel van campagnes, de invoering van de rookvrije werkplek en rookvrije horeca, accijnsverhoging en de vergoeding van stopondersteuning in 2011” reageerde toenmalig STIVORO-directeur Lies van Gennip nog in februari 2012 toen het laagste percentage rokers ooit werd bekend gemaakt. “Maar we zijn er nog niet”, waarschuwde van Gennip destijds. “Stopondersteuning met behulp van medicijnen wordt vanaf 1 januari 2012 niet meer vergoed. Nu al zien we een grote terugval in het aantal rokers dat zich opgeeft voor bijvoorbeeld telefonische coaching. En STIVORO krijgt geen geld meer om campagnes te ontwikkelen om mensen te wijzen op de gevaren van roken. De tabakslobby krijgt van dit kabinet vrij spel en dat zou weleens kunnen leiden tot een toename van het aantal rokers.”

De voorspelling van Lies van Gennip lijkt nu uit te gaan komen. “De verslechtering van het overheidsbeleid lijkt direct gevolgen te hebben voor het aantal rokers in de samenleving”, zegt Dewi Segaar, de huidige directeur van STIVORO. “Deze cijfers tonen aan dat je niet kan verslappen, maar maatregelen moet blijven nemen en verbeteren en voorlichting over de gezondheidsgevaren moet blijven geven. Dat het kabinet nu bezuinigt op de voorlichtingscampagnes heeft direct schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid. We hopen dat het nieuwe kabinet de noodzaak van gezond tabaksbeleid hoger in het vaandel heeft staan.”
[Stivoro]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.