OLVG gecertificeerd als hepatitis behandelcentrum

condoomMet de feestelijke uitreiking van een certificaat aan internist-infectioloog Guido van den Berk en MDL-arts dr. Bert Baak van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is donderdag 4 oktober de landelijke accreditatie voor hepatitis behandelcentra officieel bekendgemaakt. In totaal zijn dit jaar 40 ziekenhuizen gecertificeerd als hepatitis behandelcentrum. Het OLVG heeft een van de grootste behandelcentra voor deze groep patiënten.

Het hepatitis behandelcentrum van het OLVG is een van de behandelcentra in een netwerk dat dit jaar is opgezet door de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen (NVMDL) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Doel van dit netwerk is de zorg voor patiënten met virale hepatitis te optimaliseren, onder andere door hechte samenwerking tussen de betrokken specialisten. Aan de behandelcentra zijn MDL-artsen en internist-infectiologen verbonden die veel ervaring hebben met de behandeling van patiënten met hepatitis B en C.

Multidisciplinair behandelteam
Het OLVG behandelt ruim twintig jaar patiënten met hepatitis B, later ook hepatitis C en alle andere vormen van hepatitis. De certificering bevestigt de expertise van het multidisciplinaire team dat zich bezighoudt met de zorg rond hepatitispatiënten. Dit team bestaat uit MDL-artsen, infectiologen, pathologen, microbiologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants en polikliniekassistenten. Er is nauwe samenwerking met de behandelaars van het Hiv-behandelcentrum van het OLVG en met de GGD Amsterdam.

MDL-arts Bert Baak: ‘Voor de kwaliteit en de snelheid van diagnose en behandeling is goede samenwerking tussen de verschillende specialismen heel belangrijk. Dit is terecht één van de eisen voor certificering als hepatitis behandelcentrum. In het OLVG behandelen we jaarlijks rond de 200 hepatitispatiënten. Er zijn wekelijks spreekuren voor patiënten met chronische hepatitis B en C. Naast medische controle en advies hebben we veel aandacht voor praktische en sociaal-emotionele problemen waar patiënten met deze chronische leveraandoening mee te maken kunnen krijgen.’

Chronische hepatitis B en C
Een infectie met het hepatitis B- of C-virus kan leiden tot ernstige leverschade (cirrose) en uiteindelijk zelfs tot de dood door leverfalen of leverkanker. In Nederland zijn naar schatting meer dan 100.000 patiënten met chronische hepatitis B of C. Behandeling van virale hepatitis is goed mogelijk, maar behandelschema’s zijn lastig en het gebruik van de geneesmiddelen vergt specifieke expertise omdat de bijwerkingen fors kunnen zijn. Als een goede behandeling op tijd wordt gegeven kunnen levercirrose en leverkanker bij bijna alle patiënten worden voorkomen. Vroege opsporing en behandeling zijn dus van groot belang.
[OLVG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.