Preventie van zorg verdient meer aandacht: ONVZ Zorgverzekeraar houdt Stoppen met roken buiten eigen risico

ONVZ ZorgverzekeraarAndré Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland wees op het belang van preventie tijdens het ONVZ Aan Tafel webseminar dat vanmiddag in Nieuwspoort gehouden werd. Daarnaast kondigde ONVZ Zorgverzekeraar aan de behandeling om te gaan Stoppen met roken volledig buiten het aan het eigen risico te zullen houden.

Deelnemers aan tafel constateerden dat de invoering en uitrol van het zorgstelsel over het algemeen succesvol verloopt, maar dat het einde nog niet is bereikt. Het voorkomen van ziekte in plaats van het behandelen daarvan is één van de belangrijkste speerpunten voor de toekomst. Rouvoet hield hierbij een pleidooi voor meer aandacht voor preventie, waarbij overheid, zorgveld en marktpartijen samen gaan bepalen hoe preventieve zorg een breder podium krijgt. Rouvoet: ‘Met preventie is een collectief belang gemoeid. Ik pleit er dan ook voor dat straks na de verkiezingen aan de formatietafel de verantwoordelijk bewindvoerder een Nationale Agenda Preventie opstelt.’

Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ, ziet kansen voor werkgevers: ‘Veel verzekerden zijn aangesloten bij collectieve contracten via de werkgevers. Werkgevers kunnen programma’s opzetten om de gezondheid van hun medewerkers te bevorderen. Daarmee investeren ze in de toekomst van mens en onderneming.’

ONVZ vergoed behandeling stoppen met roken
Preventie werkt ook door in het basispakket. De Kunduzcoalitie heeft bijvoorbeeld besloten stoppen met roken en behandelingen bij de diëtist te vergoeden vanuit het basispakket. Doordat het eigen risico verhoogd wordt naar EUR 350,- is de kans echter nog steeds groot dat consumenten die van deze preventieve behandelingen gebruik willen maken hiervoor moeten betalen. Jean-Paul van Haarlem, bestuurder van ONVZ, zegde toe vanaf 1 januari voor deze preventieve maatregelen geen eigen risico te innen: ‘Dit is een belangrijke maatregel die de gemeenschap geld bespaart en de vitaliteit van onze verzekerden verbetert. Dat moeten we zo veel mogelijk ondersteunen.’
[ONVZ Zorgverzekeraar]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.