Minder psychische bijwerkingen bij medicatie tegen overgewicht

overgewichtElk jaar overlijden er wereldwijd 2,8 miljoen mensen door overgewicht. Ooit was er een veelbelovend medicijn: rimonabant. Maar dat is enkele jaren geleden van de markt gehaald, omdat aanwezigheid van dit middel in de hersenen psychische bijwerkingen, zoals depressie, kan veroorzaken. Als je kunt voorkomen dat deze stof in de hersenen komt, zou je een nieuw medicijn tegen overgewicht kunnen maken, maar dan zonder psychische bijwerkingen. Onderzoek van Hanneke Wittgen toont aan dat je de firewall van de hersenen (de bloed-hersenbarriere) kunt gebruiken om de aanwezigheid van dit soort medicijnen te verlagen.

De bloed-hersenbarriere bevat transporteiwitten die bepaalde geneesmiddel uit de hersenen pompen. Wittgen presenteert enkele methoden waarmee ze laat zien dat deze transporters daadwerkelijk dit soort medicijnen uit de hersenen kunnen pompen. Deze informatie is vervolgens te gebruiken als selectiecriterium voor nieuwe medicijnen tegen overgewicht.

Biografie
Hanneke Wittgen (Venray, 1984) voltooide cum laude de studie Medische Biologie in Nijmegen. In 2008 won ze de Unilever Research Prijs voor haar onderzoek tijdens de master van deze opleiding. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Farmacologie-Toxicologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Vanaf juni 2012 is ze werkzaam als adviseur voor het organisatieadviesbureau KPMG Plexus.

Promotie mevrouw drs. H.G.M. Wittgen
The role of brain and intestinal efflux transporters in disposition of central nervous system drugs
woensdag 29 augustus 2012
Promotors prof. dr. F.G.M. Russel
Copromotors dr. ir. J.B. Koenderink
[UMC St Radboud]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.