Dieetpil Belviq goedgekeurd voor volwassenen met obesitas

overgewicht FDA keurt Belviq goed voor de behandeling van volwassenen met overgewicht of obesitas
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de dieetpil Belviq (lorcaserin hydrochloride) goedgekeurd voor langdurig gewichtsbeheersing, als aanvulling op een calorie-arm dieet en lichaamsbeweging. Het geneesmiddel is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger (obesitas), of volwassenen met een BMI van 27 of hoger (overgewicht) en die ten minste een gewicht-gerelateerde aandoening hebben, zoals hoge bloeddruk druk (hypertensie), diabetes type 2 of hoge cholesterol (dyslipidemie). Op dit moment heeft dan een derde van de volwassenen in de Verenigde Staten ernstig overgewicht.

“Overgewicht bedreigt het algehele welzijn van de patiënten en is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid”, aldus Janet Woodcock, MD, directeur van het FDA Centrum voor Drug Evaluation and Research. “De goedkeuring van dit geneesmiddel, mits op verantwoorde wijze wordt gebruikt in combinatie met een gezonde voeding en levensstijl, biedt een behandelingsoptie voor Amerikanen die lijden aan obesitas of overgewicht en ten minste een gewicht-gerelateerde co-morbide toestand hebben.”

Hoe werkt Belviq?
De dieetpil Belviq werkt door het activeren van een receptor in de hersenen. De activatie van deze receptor zorgt dat iemand een vol gevoel krijgt na het eten van kleinere hoeveelheden voedsel. En daardoor dus minder gaat eten.

Veiligheid en werkzaamheid van Belviq
De veiligheid en werkzaamheid van Belviq werd geëvalueerd in drie gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies met bijna 8.000 obesitaspatiënten en patiënten met overgewicht, met en zonder type 2 diabetes. Alle deelnemers kregen een aanpassing van de levensstijl die bestond uit een caloriearm dieet en lichaamsbeweging met begeleiding. De obesitaspatiënten die Belviq gebruikte, hadden een gemiddeld gewichtsverlies tussen 3 procent tot 3,7 procent.

Ongeveer 47 procent van de patiënten zonder diabetes type 2 verloren ten minste 5 procent van hun lichaamsgewicht in vergelijking met ongeveer 23 procent van de patiënten met een placebo.

Ongeveer 38 procent van de patiënten met type 2 diabetes die werden behandeld met Belviq verloren ten minste 5 procent van hun lichaamsgewicht, ten opzichte van 16 procent die werden behandeld met een placebo. Daarnaast werd de behandeling met Belviq geassocieerd met gunstige veranderingen in de glykemische controle bij patiënten met type 2 diabetes.

Bij patiënten die niet 5 procent van hun lichaamsgewicht verliezen na 12 weken behandelingmet Belviq, wordt aangeraden te stoppen met de dieetpil, omdat deze patiënten waarschijnlijk niet relevant gewichtsverlies bereiken met de voortzetting van de behandeling. Belviq mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en behandeling met Belviq kan ernstige bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen van Belviq bij niet-diabetische patiënten, zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, droge mond en constipatie, en bij patiënten met diabetes zijn een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), hoofdpijn, rugpijn, hoesten en vermoeidheid.
[FDA]

3 antwoorden op “Dieetpil Belviq goedgekeurd voor volwassenen met obesitas”

  1. Zodra deze pil op de Nederlandse markt is wil ik hem heel graag gaan gebruiken, laat het maar weten als het zo ver is, ik kijk er enorm naar uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.