Darm- en borstkanker app speciaal voor huisartsen en medisch specialisten

apple iphone 4Apps erfelijke darm- en borstkanker voor verwijzers
Het UMC St Radboud lanceert twee apps voor huisartsen en medisch specialisten waarmee ze, samen met hun patiënten, het risico op erfelijke darmkanker en borstkanker kunnen vaststellen. Door vroegtijdig te weten dat iemand erfelijk belast is en preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het ontstaan van de ziekte verkleind worden.

Bij tenminste vijf procent van alle patiënten met borstkanker of darmkanker speelt erfelijke aanleg de belangrijkste rol. Als je erfelijke kanker hebt, is de kans groot dat naaste familieleden ook erfelijk belast zijn. Mensen met een erfelijke aanleg hebben een zeer hoog risico – soms wel tachtig procent – om op relatief jonge leeftijd kanker te krijgen. Daarnaast hebben ze een grotere kans op herhaling van de ziekte.

De afdeling Genetica heeft twee gratis apps ontwikkeld (zowel voor Apple als voor Android). Samen met de patiënt beantwoorden artsen zeven vragen om te bepalen of de patiënt en familieleden een verhoogd risico hebben op erfelijke borst- of darmkanker.

Meer informatie staat op de website van UMC St Radboud.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.