Cafeïne tijdens zwangerschap niet nadelig voor gedrag kleuter

kopje koffieHet drinken van koffie, thee en cafeïnehoudende frisdranken tijdens de zwangerschap zorgt niet voor een toename in gedragsproblemen bij kleuters. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie. Het blijft verstandig om de richtlijn van het voedingscentrum -maximaal vier koppen koffie per dag- aan te houden omdat de invloed van cafeïne op andere gebieden in de vroege ontwikkeling nog niet duidelijk is.

Ruim 8000 vrouwen vulden in het begin van hun zwangerschap een vragenlijst in waarin werd gevraagd hoeveel koffie, thee en frisdrank zij in de afgelopen week hadden gedronken. Vijf jaar later vulden deze moeders en ook leerkrachten een vragenlijst in over het gedrag van de kinderen. De resultaten tonen aan dat het drinken van cafeïnehoudende dranken tijdens de zwangerschap het risico op gedragsproblemen in de kleuterleeftijd niet vergroot.

Dit is goed nieuws voor zwangere vrouwen die graag koffie drinken. Het blijft echter verstandig om de richtlijn van het voedingscentrum -maximaal 4 koppen koffie per dag- aan te houden omdat de invloed van cafeïne op andere gebieden in de vroege ontwikkeling nog niet duidelijk is. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar effecten op de langere termijn en daarom is in de ABCD-studie de invloed van cafeïne tijdens de zwangerschap op gedragsproblemen bij kleuters onderzocht.
Naar schatting drinkt tussen de 75% en 93% van de zwangere vrouwen dagelijks cafeïnehoudende dranken. Cafeïne bereikt via de moederkoek de foetus en het is niet duidelijk of en hoe cafeïne de ontwikkeling van de foetus beïnvloedt. Er zijn wel aanwijzingen dat cafeïne zorgt voor een vertraagde groei van de foetus en een kortere zwangerschapsduur.

ABCD-studie
De ABCD-studie is opgezet door de GGD Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum om te onderzoeken of bepaalde factoren tijdens de zwangerschap bepalend zijn voor de gezondheid van een kind bij de geboorte en op latere leeftijd. Binnen de studie is specifieke aandacht voor gezondheidsverschillen tussen etnische groepen. Zie voor meer informatie www.abcd-studie.nl. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.
[GGD Amsterdam]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.