Wat is de invloed van frisdrank op tanderosie?

FrisdrankPromotie: Beter inzicht in (fris)dranken, speeksel en tandpasta bij tanderosie
Dranken spelen een rol bij gebitsslijtage, of tanderosie, op jonge leeftijd. UMCG-onderzoeker Derk-Jan Jager onderzocht welke eigenschappen van (fris)dranken hiervoor verantwoordelijk zijn. Vooral de zuurgraad en de verzadigingsgraad van de frisdrank met calcium en fosfaat ten opzichte van glazuur bepalen de schadelijkheid ervan. Verschillen in het voorkomen van bepaalde mineralen en eiwitten in speeksel bleken te verklaren waardoor de ene persoon minder last heeft van tanderosie dan de andere. Tenslotte stelde Jager vast dat de toevoeging van tinfluoride en mogelijk melkeiwitten aan tandpasta de vatbaarheid van een individu voor tanderosie kunnen verminderen.

Tanderosie is het oplossen van glazuur en dentine onder invloed van zuren die niet door bacteriën zijn geproduceerd. Het is nog niet volledig bekend hoe tanderosie ontstaat en voorkomen kan worden. Het doel van dit onderzoek was het verkrijgen van inzicht in de rol van (fris)dranken, speeksel en tandpasta’s op het ontstaan van tanderosie.

Uit de studies waarbij de rol van de frisdranken werd onderzocht, kwam naar voren dat vooral de zuurgraad en de verzadigingsgraad van de frisdrank ten opzichte van glazuur een belangrijke rol spelen in de mate van schadelijkheid van een bepaalde frisdrank. Deze informatie kan gebruikt worden om dranken te ontwikkelen welke minder erosief zijn, of bestaande dranken aan te passen. Verschillen in de speekselsamenstelling tussen personen kunnen mede verklaren waarom niet iedereen even vatbaar is voor tanderosie. Een selectie van mineralen en eiwitten in speeksel bleek hierbij een rol te spelen. Tenslotte bleek de toevoeging van melkeiwitten of tinfluoride aan tandpasta’s de bescherming van een tandpasta tegen tanderosie verhogen. Doordat tandpasta’s bijna door iedereen dagelijks gebruikt worden zijn deze een ideaal middel om beschermende producten in de mond te introduceren.

Promotie Derk-Jan Jager
Dental erosion, the role of acidic beverages, saliva and toothpastes in the development and reduction of dental erosion
27 juni 2012
Promotors: prof.dr.M.C. Huysmans, prof.dr. A. Vissink en prof.dr. M.S. Cune
Rijksuniversiteit Groningen
[UMCG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.