Wie heeft het Beste Zorgidee van 2012?

Beste Zorgidee 2012ONVZ daagt de consument uit voor verbetering van de zorg
ONVZ Zorgverzekeraar daagt de consument voor het vijfde jaar op rij uit om mee te denken over de verbetering van de zorg. Met stijgende zorgkosten is de zorg gebaat bij praktische ideeën die de zorg beter, toegankelijker of efficiënter maken. Daarom schrijft ONVZ opnieuw de wedstrijd ‘Het Beste Zorgidee’ uit. De indiener van het beste idee ontvangt een prijs van €10.000,-.

ONVZ verzamelde met de jaarlijkse verkiezing al meer dan 1000 praktische zorgideeën. Erno Kleijnenberg, voorzitter Raad van Bestuur van ONVZ: ‘Een van de grootste uitdagingen waarvoor we staan is om de zorg goed, betaalbaar en toegankelijk te houden. De markt en de overheid denken voortdurend na over een betere inrichting van de zorg. Maar zorggebruikers hebben vaak verrassend effectieve ideeën hiervoor. Deze ideeën willen wij een podium geven.’

Hoe meedoen?
Iedereen kan zijn of haar innovatieve idee voor de zorgsector insturen en een bijdrage leveren aan de kwaliteit, de productiviteit of juist de toegankelijkheid van de zorg. ONVZ beloont ‘Het Beste Zorgidee’ van Nederland met een bedrag van €10.000,-. Het beste idee is in te zenden tot 20 augustus 2012 via www.hetbestezorgidee.nl. Hieruit worden vijf genomineerden geselecteerd waarop het publiek online kan stemmen. Op 29 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt in theater De Slinger in Houten.

Eerdere winnaars
Vorig jaar sleepte Anja Vissers-Versteegen de prijs in de wacht met haar idee om medicijnen te sealen. Door medicijnen te sealen kunnen deze door anderen worden hergebruikt. Haar idee kreeg bijval van de minister van Volksgezondheid en diverse Tweede Kamerfracties. Inmiddels zijn haar gesprekken met een academisch ziekenhuis om het idee daadwerkelijk te realiseren in een vergevorderd stadium. Ook eerdere winnaars van Het Beste Zorgidee zagen hun ideeën werkelijkheid worden: de zorgcoach van Marian van der Hoeven uit 2008 is inmiddels gemeengoed in Nederland, en John Rietman (2010) zag zijn zorg-tv zeer recent opstarten. Het winnende idee uit 2009 van Renate Rammeloo, om ziekenhuispatiënten bij ontslag een boodschappenpakket mee te geven, is onder meer ingevoerd in Terneuzen.

Criteria
De inzendingen worden, net als voorgaande jaren, door een deskundige jury beoordeeld. Zij onderzoekt of het idee gemakkelijk toepasbaar en praktisch uitvoerbaar is. Ook kijkt de jury of het effect van de ideeën meetbaar is. Daarmee wordt bepaald of het een bijdrage levert aan het Nederlandse zorgstelsel. De jury bestaat uit: Prof. dr. N.A.M. Urbanus, oud-voorzitter Raad van Bestuur AMC Amsterdam, dr. P. Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland en mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van ONVZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.