Bruin vet komt terug als mensen afvallen

overgewichtMensen met overgewicht die flink afvallen, kunnen bruin vet aanmaken. Dat is gebleken uit een studie die onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben gedaan. Bruin vet werd enkele jaren geleden als het ware herontdekt. Bruin vet is “goed” vet, omdat het het lichaam warm houdt en energie verbrandt als we het koud hebben.

Het onderzoek van arts-onderzoeker drs. Guy Vijgen en humaan bioloog dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, binnen een samenwerkingsverband van de vakgroepen Humane Biologie, Algemene Heelkunde en Nucleaire Geneeskunde van het Maastricht UMC+,  is onlangs gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

De Maastrichtse onderzoekers wilden weten wat er gebeurt met de hoeveelheid bruin vet in mensen met zwaar overgewicht (morbide obesitas) die een maagbandje krijgen en als gevolg daarvan fors afvallen. Mensen met zwaar overgewicht hebben heel veel wit vet, maar niet of nauwelijks bruin vet. Van de tien onderzochte personen bleken er vijf een jaar na de maagband-operatie significante hoeveelheden bruin vet te hebben (terug)gekregen.  Dat is een belangrijke ontdekking, aangezien het betekent dat bruin vet flexibel is, en ook als het helemaal verdwenen is, weer teruggewonnen kan worden. Waarom de ene proefpersoon wel bruin vet terugkrijgt, en de ander niet, is niet bekend. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Sleutel
Het onderzoek naar bruin vet krijgt wereldwijd veel aandacht, omdat het de sleutel zou kunnen zijn tot de oplossing van het nog steeds toenemende probleem van overgewicht en obesitas.  Slanke mensen hebben relatief veel bruin vet, in tegenstelling tot dikke mensen. De onderzoekers denken dat het mogelijk moet zijn het bruin vet farmacotherapeutisch te stimuleren of manipuleren, waardoor mensen zouden kunnen afvallen door het slikken van een pilletje. Overigens is er ook een nog simpeler remedie:  de verwarming een paar graden lager zetten in de winter, of een trui minder aantrekken, activeert het bruin vet ook. Af en toe kou lijden is dus gezond, en was in vroeger tijden ook heel normaal, maar is in de hedendaagse samenleving die volledig op comfort is ingesteld, zo goed als uitgebannen.
[academisch ziekenhuis Maastricht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.