NightBalance helpt apneupatiënten van extreme vermoeidheid af

slaaptekortVandaag krijgt de eerste apneu-patiënt de Slaap Positie Trainer van de Delftse spin-off NightBalance aangemeten. Dit is een klein apparaatje dat mensen op een intelligente manier leert om ’s nachts niet meer op de rug te slapen. Deze slaaphouding is een belangrijke factor bij veel mensen die leiden aan slaapapneu, een verstoorde ademhaling tijdens de slaap, met als gevolg extreme vermoeidheid en concentratieverlies overdag.

Al tijdens haar opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft begon Eline van Beest met de ontwikkeling van de Slaap Positie Trainer en het opzetten van haar bedrijf NightBalance. De laatste jaren zette ze die ontwikkeling, samen met Thijs van Oorschot, verder binnen YES!Delft, het ondernemerscentrum van de TU Delft.

Over NightBalance
Ongeveer 300.000 mensen in Nederland hebben slaapapneu, en bij de helft van hen hangt de aandoening samen met slapen op de rug. Voor deze groep mensen was tot nu toe geen therapie beschikbaar om het slapen op de rug voorgoed af te leren. De Slaap Positie Trainer van NightBalance is een klein, licht apparaatje met oplaadbare sensor dat men ’s nachts met een comfortabele band om het bovenlichaam draagt, en dat continue de slaaphouding meet. Als de patiënt op de rug draait, geeft het apparaatje al vrij snel een lichte trilling af, die hem niet wekt, maar wel genoeg prikkelt om van houding te veranderen zodat er geen apneu optreedt en de nachtrust ongestoord blijft.

De sensor in de Slaap Positie Trainer is bovendien een slimme sensor: hij meet het persoonlijk profiel van het slaapgedrag, en geeft op basis daarvan op de juiste momenten de prikkel om van positie te veranderen. Gebruikers kunnen de sensor via de eigen computer uitlezen, waardoor zij en hun behandelend arts ook zelf hun slaapgedrag kunnen volgen –dat is motiverend en draagt bij aan de effectiviteit van deze behandeling.

Goed resultaat
De afgelopen tijd is de effectiviteit van de Slaap Positie Trainer met klinisch onderzoek uitgebreid getest bij 90 patiënten, met zeer goed resultaat. Nico de Vries, KNO-arts in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, is gespecialiseerd in slaapapneu: “De Slaap Positie Trainer van NightBalance is een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van mensen met slaapapneu. Voor de mensen met slaapapneu die vooral optreedt bij het slapen op de rug is er nu voor het eerst een effectieve behandeling beschikbaar, zodat zij langdurig van de ernstige klachten van apneu verlost kunnen worden.”

Op voorschrift
De Slaap Positie Trainer is vanaf maandag 27 februari 2012 verkrijgbaar op voorschrift van een medisch specialist (KNO- of longarts). Zorgverzekeraar Achmea juicht deze innovatie toe en vergoedt – in het kader van een studie – de therapie volledig. Andere zorgverzekeraars hebben vergoeding op dit moment in beraad.

Meer info
Op de website www.nightbalance.com kunt u meer informatie vinden over de Slaap Positie Trainer.
[Persbericht TU Delft]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.