Nederlanders eten veel te veel zout

zoutMeer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar het gebruik van zout.

Het rapport ‘Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland’ toont aan dat de inname van teveel zout al op jonge leeftijd begint: jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram. De belangrijkste bronnen van zout zijn brood, vleesproducten en kaas. Daarnaast wordt naar schatting een vijfde deel van het geconsumeerde zout toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel.

Meeste zout in warme maaltijd
In dit onderzoek van het RIVM, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, zijn voor het eerst de bronnen van zout geïnventariseerd. Het meeste zout wordt gebruikt voor de warme maaltijd (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent). De belangrijkste zoutbronnen tijdens de warme maaltijd zijn vleesproducten en sauzen. Bij ontbijt en lunch zit het zout voornamelijk in brood en kaas. Tussen de maaltijden door zijn koekjes en gebak belangrijke zoutbronnen. Het meeste zout wordt thuis gegeten (69 procent). Personen die veel zout consumeren, eten en drinken gemiddeld meer. Bovendien consumeren zij producten met hogere zoutgehalten.

De uitkomsten van het onderzoek van het RIVM zijn zorgwekkend te noemen. Personen die langdurig teveel zout consumeren, hebben grotere kans op een hoe bloeddruk en lopen dan een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.