Promotie: Hartfalen al lang van tevoren te voorspellen

hartBijna een derde van de mensen ouder dan 55 jaar ontwikkelt hartfalen. Onderzoek van Katja van den Hurk toont aan dat een verhoogd risico tot wel 17 jaar voor het ontstaan van hartfalen kan worden aangetoond. Haar voorspellingsmodel maakt vroege opsporing en het voorkomen van veel ziektelast mogelijk. Van den Hurk promoveert op 18 november aan VUmc.

Van den Hurk onderzocht de hartfunctie van 455 mensen die al 8 tot 17 jaar gevolgd werden binnen een grootschalig bevolkingsonderzoek: de Hoorn-studie. Mensen met een stijvere hartspier op latere leeftijd (gemiddeld 75 jaar oud) bleken al 17 jaar eerder verhoogde risicofactoren te vertonen, zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hoge glucosewaarden en een verhoogd lichaamsgewicht. Tevens ontwikkelde zij een model waarmee het ontstaan van hartfalen kan worden voorspeld.
Door leefstijlveranderingen en behandeling van hypertensie kan hartfalen mogelijk voorkomen worden. Vroege opsporing van mensen met een verhoogd risico op hartfalen kan daarom zinvol zijn voor het voorkomen van zowel hartfalen als cognitieve problemen

Vermindering kwaliteit van leven
Vijf jaar na het vaststellen van hartfalen is de kans op overleving slechts 35%. Voor hartfalenpatiënten die ook type 2 diabetes hebben, geldt een nog slechtere prognose. Het risico op overlijden is dan zelfs 40% hoger. Hartfalen leidt bovendien tot een drastische vermindering van kwaliteit van leven. Vermoeidheid en kortademigheid beperken het dagelijks functioneren en het vermogen om leuke dingen te doen. Bovendien bleek uit dit onderzoek dat mensen met een verminderde hartfunctie ook slechter scoorden op cognitieve testen, wat het dagelijks functioneren en het volgen van ingewikkelde medicatieschema’s verder bemoeilijkt. Ondanks de grote gevolgen voor de patiënt en de samenleving, wordt hartfalen vaak niet of te laat aangetoond.

Promotie K. van den Hurk
Diabetes and the Heart
18 november 2011
Promotor: prof.dr.ir. J.M. Dekker, prof.dr. M.G.A.A.M. Nijpels
Copromotor: dr. O. Kamp, dr. M.J. Alssema
[VUmc]

Eén antwoord op “Promotie: Hartfalen al lang van tevoren te voorspellen”

 1. Geachte,
  Mijn ervaring is dat huisartsen te weing weten van hartfalen of dat slecht kunnen constateren.
  In 1 maand tijd, ben ik 3 x bij mijn huisarts geweest met het verhaal dat ik bijna geen adem meer had.
  Niets te zien of te horen was de reaktie en laat maar een keer foto’s maken in het ziekenhuis.
  Niets te zien.
  In diezelfde maand kreeg ik het weer zo benauwd en besloot zelf naar het ziekenhuis te gaan.
  Op 1e hulp zag men daar dat ik problemen had en lag binnen 5 minuten op de traumakamer.
  10 uur lag ik daar en halverwege ging de pijp uit.
  Conclusie ik had 7,5 liter vocht in mijn longen met als gevolg hartschade.
  Aankomende dinsdag wordt er een ICD geplaatst.
  Ik denk dat er bij huisartsen nog iets te vertellen valt.
  Met vriendelijke groet
  Peter Ensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.