Miljoen euro naar onderzoek jeugdreuma

Het Reumafonds steekt 1 miljoen euro in een internationaal samenwerkingsproject om jeugdreuma aan te pakken. Kinderreumatoloog professor Berent Prakken van UMC Utrecht ontving de cheque uit handen van Olivier Robertson en Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds. Dit gebeurde ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het fonds. Het fonds is de grootste financier van het onderzoeksproject.

UCAN Het internationale samenwerkingsproject Understanding Childhood Arthritis Network (UCAN) is dit jaar opgericht om wereldwijd jeugdreuma in kaart te brengen. Wetenschappers van UMC Utrecht gaan samenwerken met collega’s uit Canada, Italië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

“UCAN wil met alle jeugdreumaonderzoekers afspraken maken over de kenmerken die van ieder kind moeten worden vastgelegd. Bij die kenmerken horen biomarkers, stoffen in het bloed die een ziekte kunnen aantonen, en ook genetische karakteristieken,” licht Ingrid Lether, manager Onderzoek en Informatie van het Reumafonds, toe.

Weinig bekend
Over jeugdreuma en de behandeling ervan is nog weinig bekend. Kinderen met jeugdreuma worden veelal op een vergelijkbare manier behandeld als volwassenen met reumatoïde artritis. De reumamedicijnen worden niet getest op kinderen, maar ze krijgen ze wél. UCAN wil onderzoeken welke behandeling het beste voor kinderen is, zodat zij optimaal behandeld kunnen worden zonder bijwerkingen of lange termijneffecten.

“Om dit doel bereiken moet eerst iets anders worden bereikt”, vervolgt Ingrid Lether, “namelijk dat wereldwijd geaccepteerd wordt dat medicijnen testen op kinderen níet onethisch is. Integendeel, er moet juist wél onderzoek gedaan worden bij kinderen om te weten welke medicijnen werken”, aldus Lether.

UCAN
UCAN is een initiatief van het Canadian Arthritis Network. Deelnemende landen in UCAN zijn Canada, de VS, Engeland, Nederland en Italië. De stuurgroep bestaat uit prof. dr. Rae Yeung (Universiteit van Toronto, Canada), prof. dr. Brian Feldmann (Universiteit van Toronto, Canada), prof.dr. Lucy Wedderburn (Universiteit van Londen), prof. dr. Betsy Mellins (Stanford University, Californië, VS) en prof. dr. Berent Prakken (UMC Utrecht).

Het Reumafonds is momenteel de grootste financier van UCAN; Canada en UMC Utrecht besteden respectievelijk 350.000 en 400.000 euro aan dit project. Dankzij de ondersteuning van het Reumafonds verwacht UCAN dat ook andere bronnen aanvullende financiering zullen verstrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.