Jaarlijkse toename nieuwe hiv-diagnoses zet niet door

aids ribbonDe Stichting Hiv Monitoring meldt in haar rapport dat de jaarlijkse toename van nieuwe hiv-diagnoses in Nederland bij mannen met homoseksuele contacten in 2009 en 2010 niet doorzet. Sinds 1998 nam het aantal nieuwe geregistreerde diagnoses toe tot iets boven de 800. Voor 2009 en 2010 zullen naar schatting 750 nieuwe diagnoses worden geregistreerd.

Nog niet onder controle
In Nederlands wordt het merendeel van de nieuwe hiv-diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. De Stichting Hiv Monitoring geeft aan dat homoseksuelen zich vaker testen, waardoor men in een vroeg stadium weet dat hij hiv heeft. Frank de Wolf, directeur van Stichting Hiv Monitoring geeft wel aan dat de epidemie nog niet onder controle is. ‘Dit is positief nieuws. Het lijkt erop dat succes wordt geboekt met het testen en behandelen. Maar, hiv is een levenslange infectie en ieder jaar zijn er nieuwe infecties bij een groot aantal mensen. Je kunt nog niet zeggen dat de epidemie onder controle is. Het blijft een fragiele balans. Iets meer risicogedrag of een verslapping in het testgedrag kan deze balans makkelijk verstoren.’

Recente infectie
Bij bijna de helft van de jongere homoseksuelen die positief getest worden, is er sprake van een recente hiv infectie. Dit betekent dat er in een eerder stadium kan worden gestart met behandeling. Dit draagt bij aan het beperken van de verspreiding van hiv. In Nederland zijn er nu ruim 14.000 mensen met hiv die geregistreerd staan en onder controle staan van een arts of specialist. Er lopen naar schatting ongeveer 8.000 tot 10.000 mensen rond die niet weten dat ze hiv hebben.
[Aids Fonds]

CategorieënSOA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.