Tanderosie bij kinderen: risicofactoren in dagelijks leven

tandenborstelHet is belangrijk dat zowel kinderen als ouders begrijpelijke informatie krijgen over de risico’s van de consumptie van zure voedingsmiddelen en advies krijgen over tandvriendelijk eet- en drinkgedrag. Die blijkt uit het onderzoek van kindertandarts Dien Gambon, die onderzoek deed naar risicofactoren bij het ontstaan van gebitserosie bij kinderen.

Gebitserosie is het oplossen van hard tandweefsel door het inwerken van zuur dat niet afkomstig is van bacteriën. Dit komt steeds vaker voor bij (jonge) kinderen. Het was al bekend dat zuur in frisdranken en vruchtensappen een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van gebitserosie. Nadat Gambon ontdekte dat zuur vloeibaar snoepgoed gebitserosie kan veroorzaken onderzocht zij het erosiegevaar van een groot aantal soorten (kinder)snoep. Hieruit blijkt dat zuur snoepgoed dat lang in de mond wordt gehouden, zoals lollies, winegums, zure matten en candy sprays een groot risico kan vormen.

Ook inventariseerde Gambon de aantallen en soorten zure voedingsmiddelen die op scholen wordt verkocht. Zij bestudeerde tevens de wijze waarop jonge kinderen tijdens de schoolpauze voorverpakte dranken consumeren. Het zou goed zijn als op consultatiebureaus meer aandacht is voor het risico op gebitserosie . Ook het bedrijfsleven zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen door meer tandvriendelijke producten te ontwikkelen en kinderen minder agressief te bestoken met reclame over erosieve producten. Schoolkantines kunnen frisdrankautomaten uit de schoolkantines weren, openingtijden van kantines beperken en het aanbod van erosieve producten sterk verminderen.

Promotie D.L. Gambon
Dental erosion in children: risk factors in daily life in the 21st century
Datum: 11 oktober 2011
Promotor: prof.dr. A. van Nieuw Amerongen prof.dr. E.C.I. Veerman
Vrije Universiteit Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.