Nieuwe oefentherapie bij artrose onderzocht

knieOefentherapie helpt pijnklachten bij artrose in de knie te verminderen. Dat is al langer bekend. Met sterke spieren eromheen kan de knie schokken beter opvangen, iets wat het aangetaste kraakbeen niet meer goed kan. In een nieuwe vorm van oefentherapie leren mensen met knieartrose ook beter te voelen wat er in hun knie gebeurt. De gedachte is dat daardoor klachten en beperkingen verder afnemen.

Drs. Jesper Knoop Bewegingswetenschapper en fysiotherapeut drs. Jesper Knoop van Reade in Amsterdam onderzoekt met steun van het Reumafonds of het zo werkt.

“Mensen die artrose hebben, voelen minder goed wat er in hun knie gebeurt dan mensen met gezonde knieën”, legt drs. Knoop uit. “De knie is ook minder stabiel. In de nieuwe oefentherapie leren mensen beter te voelen wat er in hun knie gebeurt wanneer ze bewegen. Dat doen we bijvoorbeeld door mensen voor een spiegel oefeningen te laten doen. Ook legt de fysiotherapeut de nadruk op een goed gebruik van de knie tijdens de oefening.”

Drie maanden meedoen
In het onderzoek van Knoop, STABILO genaamd, wordt onderzocht of de nieuwe behandeling beter werkt dan de bestaande oefentherapieën. “De laatste groepjes deelnemers zijn net begonnen aan hun programma van drie maanden”, vertelt de onderzoeker. “In totaal doen 159 mensen mee.”
[Reumafonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.