CT-scan spoort longkanker en COPD op

longenLongscans gemaakt om longkanker op te sporen zijn ook bruikbaar om longziekte COPD te vinden. Dat schrijft een onderzoeksteam van het UMC Utrecht in het tijdschrift JAMA van 30 oktober.

In het NELSON-onderzoek werken Utrechtse, Groningse, Rotterdamse, Haarlemse en Belgische artsen samen om via een bevolkingsonderzoek longkanker op te sporen. Mensen die roken of hebben gerookt worden uitgenodigd om een CT-scan van hun longen te laten maken. Daarmee is eventuele longkanker in een vroeg stadium op te sporen. Maar rokende mensen hebben ook een sterk vergrote kans op longziekte COPD. Het zou efficiënt zijn om via de longscan ook die longziekte op te sporen. De standaardmethode om COPD vast te stellen is een longfunctietest.

Radioloog dr. Pim de Jong van het UMC Utrecht en collega’s zochten uit of een longscan de longfunctietest kan vervangen. Zij namen daarvoor eerst een longfunctietest af bij 1140 deelnemers aan het NELSON-onderzoek. Hiervan bleken 437 (38 procent) COPD te hebben. Daarna analyseerden ze de longscans van de 1140 deelnemers. Op basis van de scan plus enkele eigenschappen van de patiënt (zoals gewicht en aantal gerookte sigaretten) konden ze het risico op COPD redelijk voorspellen. Ze spoorden 274 van de 437 patiënten op.

Het betekent niet dat de longfunctietest vervangen kan worden door een CT-scan. Het suggereert wel dat een eventueel bevolkingsonderzoek naar longkanker met CT-scans ook COPD-gevallen kan opsporen. Of zo’n bevolkingsonderzoek er komt is nog niet duidelijk. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat het screenen van rokers de sterfte aan longkanker vermindert. Maar of het effect voldoende is staat ter discussie. De resultaten van het NELSON-onderzoek zijn nog niet bekend.

Kosteneffectief
“Bevolkingsonderzoeken zijn duur en de kosteneffectiviteit staat vaak ter discussie”, reageert onderzoeksleider dr. Pim de Jong. “Mocht het komen tot een longkankerscreening in Nederland of elders dan kan het toevoegen van COPD wellicht helpen de screening kosteneffectief te maken.”

In 2003 hadden 316.400 mensen in Nederland COPD: 176.500 mannen en 139.900 vrouwen.
[UMC Utrecht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.