ZN spreekt zich uit voor kwaliteitsverbetering, specialisatie en concentratie van ziekenhuizen

kinderen ziekenhuisHet Algemeen Dagblad publiceerde zaterdag 10 september jongstleden hun jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan ZN-voorzitter Hans Wiegel. In het bijbehorende interview benadrukt Wiegel het belang van kwaliteitsverbetering, specialisatie en concentratie van ziekenhuizen.

ZN huldigt de transparantie van kwaliteit die door dit soort initiatieven gestimuleerd wordt. Ziekenhuizen worden er door aangespoord nog beter hun best te doen. Ook zorgverzekeraars spelen een rol bij het realiseren van kwalitatief goede en doelmatige zorg. De overheid heeft een belangrijke verantwoordelijkheid bij de zorgverzekeraars neergelegd om er voor te zorgen dat de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk blijft voor iedereen. De zorgverzekeraars pakken hun verantwoordelijkheid op en werken er aan dat hun verzekerden steeds juiste zorg krijgen op de juiste plaats op het juiste moment. Dit doen ze onder andere door ten behoeve van hun verzekerden contracten af te sluiten met ziekenhuizen die kwalitatief goede en doelmatige zorg leveren. Want zorg van hoge kwaliteit is niet alleen beter voor de patiënt maar op de lange termijn ook bewezen goedkoper omdat er beduidend minder complicaties optreden die weer een nieuwe zorgvraag tot gevolg hebben.

Wiegel geeft verder aan dat het belangrijk is om te komen tot specialisatie en concentratie van zorg. Ziekenhuizen hoeven niet alle specialismen in huis te hebben. Niet met als doel om ziekenhuizen te sluiten, maar om te komen tot kwalitatieve en doelmatige zorg voor de patiënt. Met name de complexere vormen van ziekenhuiszorg hoeven niet in ieder ziekenhuis worden aangeboden. Zo heeft de Nederlandse Vereniging van Heelkunde vandaag weer nieuwe kwaliteitsnormen voor een aantal complexe behandelingen bekend gemaakt. Het gaat onder andere om minimum volumenormen. Dit heeft te maken met het feit dat de kwaliteit van zorg is beter wanneer een arts en ziekenhuisteam een verrichting jaarlijks veelvuldig doen. Door te specialiseren en concentreren voorkomen we ook dat in ieder ziekenhuis alle dure apparaten hoeven te staan die soms maar een paar keer per jaar gebruikt worden.

In praktijk zou dit kunnen betekenen dat sommige afdelingen van ziekenhuizen moeten sluiten en andere afdelingen juist groeien. Patiënten zullen voor complexe ingrepen soms verder moeten reizen. Als de patiënt kan kiezen zal hij vaak bereid zijn wat langer te reizen als hij weet dat de kwaliteit van zorg daar beduidend beter is dan bij het ziekenhuis om de hoek.

Zowel ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra kunnen zich onderscheiden in zorg. Zorgverzekeraars zullen in hun zorginkoop selecteren op de meest doelmatige en kwalitatieve zorg voor hun verzekerden.
[Zorgverzekeraars Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.