Hoop op nieuwe wegen om hart na hartinfarct te beschermen

Steeds meer mensen overleven een hartinfarct. Maar vaak ontstaat er wel blijvende schade aan de hartspier. Patiënten krijgen dan later last van hartfalen. Cardioloog in opleiding Fatih Arslan van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zocht uit hoe die schade ontstaat. Zijn onderzoek levert aanknopingspunten op voor nieuwe geneesmiddelen die de hartspier kunnen beschermen. Hij promoveerde op 6 september op zijn succesvolle onderzoek. De Hartstichting steunt zijn vervolgonderzoek.

Hartfalen na een hartinfarct
Een hartinfarct ontstaat door een afsluiting in een van de kransslagaderen die de hartspier zelf van bloed voorzien. De cardioloog kan die afsluiting weghalen met een dotterbehandeling. Dat blijkt heel goed te werken. In 2006 overleden 9.000 mensen aan een hartinfarct, in 2010 waren dat er 7.000. Het slechte nieuws is dat het aantal patiënten met hartfalen ieder jaar met 10 procent stijgt. Hartfalen ontstaat doordat de hartspier verzwakt door beschadigingen zoals na een hartinfarct.

Drie manieren om hartspier te beschermen
Het is belangrijk om de schade na een hartinfarct zoveel mogelijk te voorkomen. Snel dotteren is daarbij de eerste stap. Maar een deel van de schade ontstaat juist later, als de bloedstroom alweer op gang gekomen is. Daar is mogelijk wat aan te doen, zo blijkt uit het onderzoek van dr. Arslan.

Hij vond in het laboratorium drie verschillende manieren om de hartspier tegen beschadiging te beschermen:
* Afremmen witte bloedcellen
Als de bloedstroom na een hartinfarct weer op gang komt, gaat het lichaam de schade herstellen. Witte bloedcellen ruimen de dode hartcellen op. Soms zijn ze te ijverig en verdwijnen ook cellen die nog kunnen herstellen. Arslan ontdekte dat een speciale ontvanger op witte bloedcellen een belangrijke rol speelt bij de aantasting van de hartspier. Een experimenteel geneesmiddel dat die ontvanger afschermt, zou de schade kunnen beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.