Slechte vetten veroorzakers van kraakbeenschade?

Kan kraakbeenschade bij artrose toenemen door de aanwezigheid van slechte vetten in het lichaam? Dat is de vraag waarop dr. Peter van Lent van het UMC St. Radboud in Nijmegen een antwoord wil vinden in een onderzoek gefinancierd door het Reumafonds. Als slechte vetten inderdaad een rol spelen bij kraakbeenschade, zijn er kansen op nieuwe behandelingen bij artrose.

dr. Peter van Lent Dr. Van Lent vertelt ons graag over zijn onderzoek. “Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat een bepaalde groep patiënten met artrose een lichte ontsteking heeft in de binnenbekleding van het gewricht, het synovium. Wij onderzoeken nu of de slechte vorm van cholesterol, LDL-cholesterol, die ontsteking veroorzaakt en of daardoor meer schade aan het kraakbeen ontstaat.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen?
“Ja, die zijn er zeker en daar zijn we heel blij mee. In een bepaald experiment blijkt inderdaad dat er een ontsteking ontstaat in het synovium na een langdurig vetrijk dieet. Dit komt doordat afweercellen in het synovium de slechte vetten afvangen. Het ontstoken synovium maakt daarna stoffen aan, die het kraakbeen kunnen aantasten. Of die stoffen ook daadwerkelijk tot meer kraakbeenschade leiden, moeten we nog verder uitzoeken.”

Doen er ook mensen met artrose mee aan het onderzoek? “Ja, we werken niet alleen met proeven in het laboratorium. We betrekken ook de gegevens van de deelnemers van CHECK bij ons onderzoek. We gaan namelijk het gehalte van de slechte vetten meten in het bloed van mensen met beginnende artrose. De uitkomsten gaan we koppelen aan het ontstaan van gewrichtsschade. CHECK (Cohort Heup en Cohort Knie) is het grootste patiëntenonderzoek naar artrose ooit. Er worden meer dan 1.000 mensen met artrose gevolgd; dus zijn er veel gegevens voor ons beschikbaar.”

Wat hebben mensen met artrose aan dit onderzoek? “Wij hopen te bewijzen dat het afvangen van slechte vetten door afweercellen echt de oorzaak is van ontsteking van het synovium. Als dat zo is, kan misschien een bepaald dieet of het gebruik van medicijnen de ontstekingen in het synovium tegengaan. Daarmee hebben we nog niet de oorzaak van artrose onder de knie, maar kunnen we hopelijk wel met nieuwe methoden de schade aan het kraakbeen zoveel mogelijk beperken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.