Isala Klinieken biedt peer support om te stoppen met roken

Stoppen met rokenDe Isala klinieken bieden een nieuw stoppen-met-roken programma aan. Het programma volgt de methode Pakje Kans van Stivoro, een training in groepsverband. Dit is een erkende en bewezen effectieve methode, waarvoor Isala als enige in de regio Zwolle een officiële licentie heeft gekregen. Deelname wordt in 2011 nog vergoed door de zorgverzekeraar. Maar Isala voegt nog een extra mogelijkheid toe: ‘peer support’. Uitgangspunt is dat lotgenotencontact bijdraagt aan het volhouden en het voorkomen van terugval bij mensen die gestopt zijn met roken.

Voorkomen terugval en volhouden
Het programma is bedoeld voor alle rokers die poliklinische ondersteuning wensen om van de verslaving af te komen. Het gaat dan om patiënten die worden doorverwezen door hun medisch specialist, hun huisarts of rokers die op eigen initiatief een afspraak willen maken. Stoppen met roken is ook belangrijk voor patiënten met een chronische aandoening zoals diabetes, COPD, hartfalen en vaataandoeningen. De overheid probeert al jaren het aantal rokers te verminderen.

Gedragsverandering
Het stoppen-met-roken programma volgens de Pakje Kans methode duurt 12 weken waarin 9 bijeenkomsten plaatsvinden. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Tijdens dit programma kunnen groepsgenoten elkaar steunen en ervaringen uitwisselen om het stoppen vol te houden. De trainers, geschoold door Stivoro, behandelen verschillende thema’s. Nadat deze training met succes gevolgd is, is het belangrijk om niet opnieuw te gaan roken. Die gedragsverandering is vaak moeilijk om alleen vol te houden. Daarom hebben de Isala klinieken een vrijblijvend, aanvullend programma ontwikkeld: ‘peer support’.

Peer support
Lotgenoten volgen elkaar in duo’s gedurende 6 maanden om elkaar actief te steunen. Dat kan telefonisch of via persoonlijk contact. In dat half jaar vindt na drie maanden contact plaats met de verpleegkundig specialist. Voorafgaand aan deze periode worden deelnemers getraind in gespreksvaardigheden, communicatie en zelfmanagement. De Isala klinieken gebruiken dit aanvullende programma ook om te onderzoeken in hoeverre lotgenotencontact bijdraagt aan het volhouden en het voorkomen van terugval bij mensen die gestopt zijn met roken.

Meer informatie: telefoonnummer (038) 424 24 56.
[Isala Klinieken]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.