Mogelijk doorbraak in reumatoïde artritis

ReumaVeel mensen met reumatoïde artritis (RA) willen graag op een natuurlijke manier de ontstekingen in hun gewrichten remmen. Professor Paul-Peter Tak (AMC Amsterdam) gaat onderzoeken of stimulatie van een bepaalde hersenzenuw de ontstekingen bij mensen met RA kan remmen. Dat wordt gedaan met een soort ‘chip’ in de hals.

prof. dr. Paul-Peter Tak Het nieuws over de chip heeft enorm veel reacties opgeleverd. Veel mensen willen de chip uitproberen, maar professor Tak heeft hiervoor al 10 personen geselecteerd. Of deze chip mensen met reumatoïde artritis medicijnvrij kan maken, is nog niet zeker volgens Tak. Hij verwacht dat mensen met RA minder medicijnen nodig hebben en hij hoopt op meer. De proef met 10 personen moet uitwijzen wat er mogelijk is.

Nervus vagus
Bij professor Tak was al bekend dat stimulatie van de hersenzenuw nervus vagus een ontstekingsremmend effect heeft. Dat ontdekte hij in een pilotstudie, gefinancierd door het Reumafonds. De theorie erachter heeft te maken met een bijensteek. Het stofje dat de bij in het lichaam achterlaat, heet acetylcholine. Acetylcholine bindt zich aan andere stoffen, waardoor ontstekingen in het lichaam worden gedempt. De nervus vagus geeft ook acetylcholine af. Door deze zenuw te stimuleren met een chip kan hopelijk de ontsteking bij RA geremd worden.

Tak licht toe: “De pilotstudie was heel belangrijk voor de uiteindelijke ontwikkeling van de chip. Donateurs van het Reumafonds mogen daarom trots zijn, want met hun geld is deze studie in gang gezet. Overigens is chip misschien niet helemaal de juiste benaming. Het is eerder een soort pacemaker. Deze techniek wordt al langer gebruikt in de medische zorg, maar nu voor het eerst bij RA. In het laboratorium is de afstelling al grotendeels uitgedokterd, maar nu moet blijken wat bij mensen met reumatoïde artritis de juiste afstelling is.”

Eerste resultaten in 2012
Professor Tak hoopt in de loop van volgend jaar de eerste resultaten naar buiten te kunnen brengen. Als deze positief zijn, verwacht hij binnen enkele jaren de chip beschikbaar te hebben als onderdeel van de behandeling voor mensen met RA.
[Reumafonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.